Recept
« Terug naar recepten
Omelet Arnold Bennett
PT45M
Omelet Arnold Bennett
Een heerlijk omelet arnold bennett recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Jan de Vries
Bereidingstijd:
45 min
Personen:
2 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Engeland
Keuken:
Europese
Bron:
Smulweb
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Omelet Arnold Bennett te bereiden
Doe de crème fraîche in een pan en breng op een zacht vuur aan de kook. Voeg er vers gemalen zwarte peper, maar geen zout aan toe, omdat schelvis behoorlijk zout kan zijn. Dan vis in de pan leggen en gedurende 5 minuten zachtjes laten pocheren.
Maak ondertussen de saus: 1 ei breken en scheiden. Het eigeel in een kleine kom en het wit in een andere kom. Voeg de maïzena aan het eigeel toe en sla dit met een garde schuimig.
Wanneer de vis gaar is, schep hem met een schuimspaan uit de pan, laat hem even uitlekken zodat de vloeistof in de pan blijft. Plaats de vis op een bord en verwarm de grill op de hoogste stand.
Breng nu de vloeistof tegen de kook aan, voeg het ei-maizenamengsel toe zet het vuur laag en blijf steeds roeren tot er een saus ontstaat ongeveer 2 minuten. Neem de pan van het vuur en roer er de gekookte schelvis door, proeven, en maak af met eventueel peper en zout. Sla het eiwit stijf en spatel deze door het schelvis mengsel.
Voor de omelet: Klop de 4 resterende eieren met wat kruiden los. Smelt de boter en olie in een koekenpan tot het schuim is verdwenen. Laat het eimengsel van buiten naar binnen in de koekenpan lopen, de pan kantelen om het vloeibare ei in alle gaatjes te laten lopen.
Draai het vuur laag en lepel het schelvismengsel gelijkmatig over het oppervlak van de eieren, met behulp van een paletmes om te verspreiden. Strooi de Gruyère erover en de plaats de omelet pan onder de grill, ongeveer 13 cm van de warmtebron. De omelet zal nu in 2-3 minuten goudbruin en bubbelig worden. Neem de pan uit de grill, laat de omelet het even afkoelen om te ontspannen.
Snijd de omelet op een plat bord in punten en dien hem op!
Maak ondertussen de saus: 1 ei breken en scheiden. Het eigeel in een kleine kom en het wit in een andere kom. Voeg de maïzena aan het eigeel toe en sla dit met een garde schuimig.
Wanneer de vis gaar is, schep hem met een schuimspaan uit de pan, laat hem even uitlekken zodat de vloeistof in de pan blijft. Plaats de vis op een bord en verwarm de grill op de hoogste stand.
Breng nu de vloeistof tegen de kook aan, voeg het ei-maizenamengsel toe zet het vuur laag en blijf steeds roeren tot er een saus ontstaat ongeveer 2 minuten. Neem de pan van het vuur en roer er de gekookte schelvis door, proeven, en maak af met eventueel peper en zout. Sla het eiwit stijf en spatel deze door het schelvis mengsel.
Voor de omelet: Klop de 4 resterende eieren met wat kruiden los. Smelt de boter en olie in een koekenpan tot het schuim is verdwenen. Laat het eimengsel van buiten naar binnen in de koekenpan lopen, de pan kantelen om het vloeibare ei in alle gaatjes te laten lopen.
Draai het vuur laag en lepel het schelvismengsel gelijkmatig over het oppervlak van de eieren, met behulp van een paletmes om te verspreiden. Strooi de Gruyère erover en de plaats de omelet pan onder de grill, ongeveer 13 cm van de warmtebron. De omelet zal nu in 2-3 minuten goudbruin en bubbelig worden. Neem de pan uit de grill, laat de omelet het even afkoelen om te ontspannen.
Snijd de omelet op een plat bord in punten en dien hem op!
Mijn kookverhaal (Jan de Vries)
Dit is eigenlijk een beroemde klassieker, gemaakt – naar het verhaal – van de romanschrijver Arnold Bennett. Hij schreef een hele roman ( IMPERIAL PALACE) tijdens zijn verblijf in het Savoy hotel. Hij eiste dat zijn omelet door de chef-koks met de meeste perfectie werd uitgevoerd tijdens het vervaardigen van zijn boek. Inmiddels is de Savoy-grill, trots op hun prestatie, en dienen zij elke dag, jaar in jaar uit deze omelet op. Het is werkelijk een prachtige schepping, een vlak maar pluizige open-geconfronteerde omelet met gerookte Finnan schelvis. Wat ik heb ontdekt is dat, terwijl de koks direct een beroep doen op een ladingsanalyse van béchamel of Hollandaise (beide opgenomen in het Savoy recept), maar dan wel een hele boel om dit alles in huis te hebben. Dus ik heb het aangepast zodat het veel eenvoudiger en sneller te maken is, maar net zo briljant als het origineel.