KookJij

Oosterse stoof met zelfgemaakte atjar

Een heerlijke stoof van Project Gezond. In de ochtenduren te stoven zetten en in de avonduren lekker snel aan tafel.
Recept van:
Bereidingstijd: 180 min
Personen: 2 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Stoofschotels
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Indonesie
Keuken: Oosterse
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Oosterse stoof met zelfgemaakte atjar te bereiden

  1. Smelt de boter en bak de blokjes vlees op hoog vuur rondom bruin. Voeg de ui soorten, rode peper, knoflook en gember toe en bak op middelmatig vuur even mee.
  2. Voeg de ketjap toe en blus het geheel met de kokosmelk en de bouillon. Laat met het deksel op de pan 2 1/2 uur zachtjes stoven.Voeg eventueel wat extra bouillon toe, als het vlees te droog stooft. Kook de rijst volgens de beschrijving op de verpakking.
  3. Roer de ananas door de stoof en laat even mee verwarmen.
  4. Serveer de stoof op de rijst met de atjar.

Mijn kookverhaal (Lidy Berkx)

ATJAR
50 gr winterpeen
300 ml witte natuur azijn
450 gr witte kool
150 ml water
75 gr fijne kristalsuiker
2 tl kurkuma ( koenjit)
1 laurierblad
snufje zout
eventueel groente die op
moeten ( denk aan stukje
paprika, courgette wat ui)

Deze atjar maak ik geregeld. Lekker bij alle Aziatische gerechten, zeker bij
pittige Aziatische gerechten.Het is niet veel werk, maar als ik het maak,
maak ik steeds meerdere porties , die dan in gesteriliseerde potten gaan.
Dat spaart een hoop tijd en is gemakkelijk.
Bereidingswijze
Deze atjar is werkelijk heerlijk en ook nog zó gemaakt. Fijn bij een Oosterse
maaltijd.
Snij de wortel in julienne reepjes. Snij de kool ook fijn.( Liever geen
voorgesneden kool, deze is te grof. Ik snij alles in de keukenmachine)
Breng de azijn, het water, de suiker en de kurkuma, het laurierblad en het
zout in een grote pan aan de kook.
Voeg de kool en de wortel toe en kook alles slechts 1, hooguit 2 minuten.
Giet dan de kool af in een zeef en vang het kookvocht op. De kool moet
ongeveer 10 minuten even apart afkoelen, anders gaart de groente te veel
door in het vocht. Het is de bedoeling, dat de atjar lekker knapperig is en
blijft.
Voeg het vocht weer bij de kool en roer goed door. Laat tot gebruik
afkoelen. Daags na bereiding nog lekkerder, omdat dan de smaken goed
zijn ingetrokken.
Serveertip
In een afgesloten en uitgekookte glazen pot is deze atjar in de koelkast lang
houdbaar.
Oven op 150 graden schone potten en deksels 10 minuten in de oven. De
potten in de oven laten staan totdat je de potten vult.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst