Ik maak altijd een grote pan van deze soep want je kunt deze soep ook prima meerdere dagen eten, de soep wordt dan alleen maar lekkerder.
Mocht je dan nog overhouden dan kun je deze soep heel goed invriezen of je maakt iemand anders blij met een pannetje van deze heerlijke soep.
Recept
« Terug naar recepten
Ouderwetse bonensoep (familierecept)
PT180M
Ouderwetse bonensoep (familierecept)
Gewoon een hele ouderwetse soep zoals mijn moeder die vroeger thuis al
maakte, zoals ik ze altijd maak en zoals mijn dochter hem ook weer maakt.
Een erfenis die bewaard en doorgegeven moet worden.
Vroeger thuis hadden wij vaak gedroogde bonen uit onze eigen moestuin.
De spikkel bonen (kievitsbonen) waren en zijn nog steeds mijn persoonlijke
favoriet maar die zijn vaak lastig te verkrijgen dus gebruik ik ook vaak witte
bonen, pronkbonen of bruine bonen. In principe maakt het niet zoveel uit
welke bonen je gebruikt, de andere ingrediënten blijven hetzelfde.
Recept van:
Wilmie Willemse
Bereidingstijd:
180 min
Personen:
10 personen
Categorieën:
- > Soepen - met Vlees
- > Soepen - met Groente
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Regionale
Bron:
Eigen recept
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Ouderwetse bonensoep (familierecept) te bereiden
- Week de bonen van te voren minimaal 8 uur (of een hele nacht) in ruim koud water.
- Doe de vleesribben en kruiden in een grote soeppan en voeg water uit de waterkoker toe.
- Spoel de geweekte bonen af en voeg ze toe, voeg eventueel nog meer water toe, breng het aan de kook en laat alles ruim 2 tot 3 uur zachtjes pruttelen tot het vlees gaar is en de bonen zacht zijn.
- Roer af en toe met een houten lepel goed door om aanbranden te voorkomen en voeg indien nodig extra water toe.
- Haal het vlees eruit (en de kruiden voor zover ze terug kunt vinden zijn, deze gooi je weg) laat het vlees afkoelen en snijd het in stukjes, dit voeg je later weer toe aan de soep.
- Zet de pit weer hoog en voeg dan eerst de gesneden knolselderij, wortel, ui en bleekselderij toe en daarna de prei en bladselderij.
- Voeg de bouillonblokken toe.
- Laat dit geheel nog ongeveer een half uurtje zachtjes pruttelen tot de groenten gaar zijn.
- Voeg meer kokend water toe tot de gewenste dikte.
- Voeg als laatste de in schijfjes gesneden rookworst en de stukjes vlees toe en laat deze nog eventjes goed mee doorwarmen.
- Maak op smaak met peper en zout en indien nodig voeg je nog een (halve) extra bouillonblok toe.