KookJij

Traditionele erwtensoep (familierecept)

Ik weet het, er bestaan al 1001 recepten voor erwtensoep. En ik heb ook echt niet de illusie dat ik hiermee iets verrassends neerzet, maar mijn dochter wilde graag dat ik een keer precies opschreef hoe ik mijn erwtensoep altijd maak. Ze vind mijn erwtensoep gewoon de lekkerste. Ik maak hem eigenlijk hetzelfde zoals mijn moeder hem altijd maakte, het enige verschil is dat ik dikke vleesribben (varken) gebruik, terwijl er vroeger bij ons thuis altijd een varkenspootje in de soeppan ronddreef. Dit recept heb ik speciaal geschreven om in mijn digitale kookboek te bewaren als nalatenschap voor mijn kinderen zodat die het ook weer aan de volgende generatie kunnen doorgeven.
Recept van:
Bereidingstijd: 180 min
Personen: 10 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Regionale
Bron: Eigen recept
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Traditionele erwtensoep (familierecept) te bereiden

  1. Schil en snij en was de wortel,  knolselderij, ui, bleekselderij, bladselderij, en de prei, snij de rookworsten in schijfjes.
  2. Kook 2 liter water (waterkoker) en doe dit met de vleesribben en de spliterwten in een grote soeppan en breng dit alles aan de kook.  Schep het schuim dat ontstaat eraf met een schuimspaan.
  3. Voeg de bouillonblokjes toen en doe er nog 1 liter water kokend water (waterkoker) bij.
  4. Laat dit op een klein pitje nog ongeveer 2 uur zachtjes koken totdat het vlees gaar is en de spliterwten uit elkaar vallen. Roer af en toe met een houten lepel over de bodem om aanbranden te voorkomen.
  5. Na 2 uur haal je het vlees uit de soep en laat het afkoelen om het vervolgens in kleine stukjes te kunnen snijden, de stukjes vet snijd je ertussenuit (daar maak ik de kat heel blij mee)
  6. Zet de pit weer groot en voeg als eerst de knolselderij en de wortel toe.
  7. Daarna de bleekselderij, bladselderij, de ui en als laatste de prei.
  8. Laat dit geheel ongeveer een half uurtje op een klein pitje sudderen.
  9. Voeg nog kokend water toe tot de gewenste dikte en hoeveelheid.
  10. Voeg als laatste de schijfjes rookworst en de stukjes vlees toe en laat dit nog eventjes goed mee doorwarmen.

Mijn kookverhaal (Wilmie Willemse)

TIP: Gebruik gewoon verse groenten die je zelf nog moet snijden want de smaak daarvan is vele malen beter omdat de pure smaken dan het best behouden blijven. Vaak gebruik ik ook, laurierblad, kruidnagel, zwarte peperkorrels en enkele takjes tijm om de soep net wat meer pit te geven.
Deze soep is niet zo eentje waar je lepel recht overeind in blijft staan. De tweede dag is hij wel wat dikker en misschien zelfs ook nog wel lekkerder. De soep is ook prima geschikt om in te vriezen.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst