Recept
« Terug naar recepten
Toscaanse Ribollita
PT180M
Toscaanse Ribollita
Ribollita is een stevige Toscaanse boerensoep die een beetje lijkt op een
winterse variant van minestronesoep. Het grootste verschil echter, is dat er
brood aan de soep wordt toegevoegd in plaats van pasta.
De basis is tomaten, een koolsoort, bonen en natuurlijk brood. Verder kun je
je eigen fantasie laten werken of gewoonweg de restjes uit de koelkast
gebruiken (al klinkt dat niet zo sympathiek). En wat mij betreft voeg ik daar
nog een lekkere bouillon aan toe. Mijn voorkeur heeft een zelfgetrokken
maar je kunt natuurlijk altijd terugvallen op bouillonblokjes. (Let op: Als je
zelf geen bouillon trekt is de bereidingstijd een stuk korter).
In Italië gebruiken ze voor deze authentieke soep de "cavolo nero"
(palmkool) maar omdat die hier nogal lastig te verkrijgen is kun je als
alternatief ook boerenkool, groene kool of savooie kool gebruiken.
De naam Ribollita (reboiled) betekent zoiets als "opnieuw gekookt" dus de
tweede dag is deze soep nog lekkerder. Maak daarom maar meteen een
flinke pan en geniet er een paar dagen van.
Recept van:
Wilmie Willemse
Bereidingstijd:
180 min
Personen:
8 personen
Categorieën:
- > Soepen - met Vlees
- > Soepen - met Groente
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Italie
Keuken:
Europese
Bron:
Eigen recept
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Toscaanse Ribollita te bereiden
- Trek bouillon van mergpijp, soepvlees, rozemarijn, tijm, peperkorrels, laurier en de Parmezaan korsten (+/- 3 uur)
- Haal het soepvlees, mergpijpjes en de overige ingrediënten zoveel mogelijk uit de bouillon. Hou het soepvlees apart.
- Snij de ui en de knoflook fijn en fruit het in een scheutje olijfolie, voeg het toe aan de bouillon.
- Doe dit hetzelfde met de bleekselderij, wortel en pastinaak.
- En daarna ook zo met de prei en kool. En schep telkens alles goed door elkaar.
- Voeg dan de gepelde tomaten (in stukjes gesneden), tomatenpuree en oregano toe en schep weer alles door elkaar.
- Laat de soep een half uurtje zachtjes pruttelen totdat alle groenten gaar zijn. Voeg dan de afgespoelde bonen toe en laat deze nog 10 minuutjes meepruttelen.
- Snij het soepvlees klein en voeg het samen met de bouillonblokken toe.
- Rooster het brood (broodrooster) snij het in dobbelsteentjes en voeg het toe aan het geheel. Maak indien nodig op smaak met peper en zout.
- Roer alles goed door elkaar en laat de soep nog 5 minuten (of langer) koken zodat het brood de tijd krijgt om zich vol te zuigen met de soep. Als je niet zulk zompig brood wilt, (of als je de soep glutenvrij wilt houden) dan kunje ervoor kiezen om het brood in de soepkommen leggen, en soep eroverheen schenken.
- Garneer de soepborden (koppen) met een blaadje basilicum.