KookJij

Toscaanse Ribollita

Ribollita is een stevige Toscaanse boerensoep die een beetje lijkt op een winterse variant van minestronesoep. Het grootste verschil echter, is dat er brood aan de soep wordt toegevoegd in plaats van pasta. De basis is tomaten, een koolsoort, bonen en natuurlijk brood. Verder kun je je eigen fantasie laten werken of gewoonweg de restjes uit de koelkast gebruiken (al klinkt dat niet zo sympathiek). En wat mij betreft voeg ik daar nog een lekkere bouillon aan toe. Mijn voorkeur heeft een zelfgetrokken maar je kunt natuurlijk altijd terugvallen op bouillonblokjes. (Let op: Als je zelf geen bouillon trekt is de bereidingstijd een stuk korter). In Italië gebruiken ze voor deze authentieke soep de "cavolo nero" (palmkool) maar omdat die hier nogal lastig te verkrijgen is kun je als alternatief ook boerenkool, groene kool of savooie kool gebruiken. De naam Ribollita (reboiled) betekent zoiets als "opnieuw gekookt" dus de tweede dag is deze soep nog lekkerder. Maak daarom maar meteen een flinke pan en geniet er een paar dagen van.
Recept van:
Bereidingstijd: 180 min
Personen: 8 personen
Categorieën:
  1. > Soepen - met Vlees
  2. > Soepen - met Groente
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Italie
Keuken: Europese
Bron: Eigen recept
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Toscaanse Ribollita te bereiden

  1. Trek bouillon van mergpijp, soepvlees, rozemarijn, tijm, peperkorrels, laurier en de Parmezaan korsten (+/- 3 uur)
  2. Haal het soepvlees, mergpijpjes en de overige ingrediënten zoveel mogelijk uit de bouillon. Hou het soepvlees apart.
  3. Snij de ui en de knoflook fijn en fruit het in een scheutje olijfolie, voeg het toe aan de bouillon.
  4. Doe dit hetzelfde met de bleekselderij, wortel en pastinaak.
  5. En daarna ook zo met de prei en kool. En schep telkens alles goed door elkaar.
  6. Voeg dan de gepelde tomaten (in stukjes gesneden), tomatenpuree en oregano toe en schep weer alles door elkaar.
  7. Laat de soep een half uurtje zachtjes pruttelen totdat alle groenten gaar zijn. Voeg dan de afgespoelde bonen toe en laat deze nog 10 minuutjes meepruttelen.
  8. Snij het soepvlees klein en voeg het samen met de bouillonblokken toe.
  9. Rooster het brood (broodrooster) snij het in dobbelsteentjes en voeg het toe aan het geheel. Maak indien nodig op smaak met peper en zout.
  10. Roer alles goed door elkaar en laat de soep nog 5 minuten (of langer) koken zodat het brood de tijd krijgt om zich vol te zuigen met de soep. Als je niet zulk zompig brood wilt, (of als je de soep glutenvrij wilt houden) dan kunje ervoor kiezen om het brood in de soepkommen leggen, en soep eroverheen schenken.
  11. Garneer de soepborden (koppen) met een blaadje basilicum.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst