Even een lesje in Italiaanse soep.
De minestra is wat wij in het Nederlands soep noemen, terwijl zuppa een dikke brij is (beetje sausachtig) die met stukken (geroosterd) brood wordt opgediend. Minestrone is een stevige groentesoep (maaltijdsoep) meestal met rijst of pasta erin, minestrina is een lichte soep, bijna een bouillon, maar niet te verwarren met brodo, wat letterlijk bouillon is en onder andere gebruikt wordt als basis van risotto.
Recept
« Terug naar recepten
Minestra quattro stagioni (vierjaargetijden soep)
PT180M
Minestra quattro stagioni (vierjaargetijden soep)
Een soortgelijke soep heb ik ooit eens gegeten in Italië in de buurt van
Castelluccio di Norcia. Een vruchtbare hoogvlakte (ook wel het groene hart
van Italië genoemd) gelegen op de grens van Le Marche en Umbrie. Deze
hoogvlakte is extra bijzonder door de beroemde linzen die er verbouwd en
verkocht worden (lenticchie di Castelluccio).
Behalve de befaamde linzen verkopen ze er ook heerlijke mengsels van
peulvruchten en granen voor zo een heerlijke soep. Je hoeft er niet persé
voor naar Italië want hier in Nederland verkopen ze deze mengsels ook in
sommige versmarkten of bij een goedgesorteerde groenteboer en via
internet kun je tegenwoordig ook alles kopen. Bovendien is het niet moeilijk
om zo'n mengsel zelf te maken want ik zal je vertellen wat er zoal in zit;
Borlotti bonen, (gepelde) tuinbonen, spliterwten, zwarte ogen bonen, hele
spelt en parelgort. Bovendien zat er ook nog wat gedroogde paddenstoelen
in die ikzelf nog heb aangevuld. Je kunt natuurlijk ook je eigen
creatie maken met andere bonen en/of granen.
Met het peulvruchten/granenmengsel ben ik aan de slag gegaan en heb er
mijn eigen soep mee samengesteld. Ik heb een grote pan gemaakt zodat je
er het hele weekend uit kunt blijven scheppen.
Recept van:
Wilmie Willemse
Bereidingstijd:
180 min
Personen:
10 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Italie
Keuken:
Europese
Bron:
Eigen recept
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Minestra quattro stagioni (vierjaargetijden soep) te bereiden
- Week de paddenstoelen ongeveer een half uurtje in heet water.
- Maak bouillon van het soepvlees (schenkel), bouillonblokken, salie, rozemarijn, tijm en het peulvruchten/granen mengsel (en eventueel enkele korsten van de Parmezaanse kaas) en laat dit ongeveer 3 uur zachtjes trekken.
- Snijd de geweekte paddenstoelen, ui, bleekselderij, wortel, paprika's in stukjes en hak de knoflook fijn.
- Fruit de knoflook met de uien en voeg dan eerst de wortel en bleekselderij, daarna de paprika en als laatste de tomaatjes en
- paddenstoelen toe. Laat dit geheel even sudderen.
- Haal na ongeveer 3 uur het vlees en botten (korst van Parmezaan0 uit de bouillon en laat dit afkoelen.
- Doe het groetenmengsel bij de bouillon, voeg de gezeefde tomaten toe en maak op smaak met peper en zout.
- Snij het afgekoelde vlees fijn en doe het terug in de soep.
- Schep de soep in kommen en strooi er, voor de liefhebbers, geraspte of geschaafde Parmezaanse kaas overheen.