Recept
« Terug naar recepten
Cubaanse stoofpot Ropa Vieja
PT180M
Cubaanse stoofpot Ropa Vieja
Vaak wordt er over het Cubaanse eten gezegd dat het niet zo bijzonder is.
Met deze heerlijke runder stoofpot bewijs ik het tegendeel. Ik heb het
tijdens mijn vakantie op Cuba daar in meerdere varianten gegeten en ik
vond het steeds erg lekker. Na een beetje heen en weer gezoek op internet
kwam ik dit recept tegen wat ik in eigen keuken gemaakt en hier en daar
een beetje aangepast heb.
Bij een Nationaal Cubaans gerecht denk je misschien in eerste instantie
niet aan olijven, maar met de Spaanse invloeden is het natuurlijk wel weer
verklaarbaar.
Lekker met Congris (rijst met zwarte bonen) en koolsalade.
Recept van:
Wilmie Willemse
Bereidingstijd:
180 min
Personen:
6 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Jamaica
Keuken:
Caraibische
Bron:
ConSentido (Latijns Amerikaans magazine) in eigen keuken gemaakt en aangepast.
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Cubaanse stoofpot Ropa Vieja te bereiden
- Olie verwarmen in een pan met dikke bodem en hierin het vlees aanbraden.
- Vuur laag zetten en 1 gesnipperde ui, 1 laurierblad een snuf zout, fijngesneden bleekselderij toevoegen en eventjes meebraden tot glazig.
- Dan zoveel bouillon toevoegen tot het vlees net onder staat. Stoof dit geheel in ongeveer 2 ½ uur gaar totdat het uit elkaar valt.
- Haal het vlees uit de pan, laat het afkoelen en trek het in draadjes uit elkaar.
- Laat het overgebleven vocht een beetje inkoken en hou het apart.
- Doe opnieuw olie in de stoofpan en bak de andere ui (gesnipperd) met de gehakt knoflook glazig.
- Voeg de kruiden toe en bak hierin de fijngesneden paprika en verse tomaten (ongeveer 5 tot 10 minuten).
- Doe dan de wijn en de tomaten uit blik erbij en laat het geheel nog ongeveer 15 tot 20 minuten pruttelen.
- Haal de laurier eruit en doe de draadjes vlees terug erbij. Laat het geheel nog even sudderen en voeg zoveel overgebleven vocht als nodig is toe zodat je een smeuïg maar niet te nat geheel krijgt.
- Voeg op het laatste moment de olijven en de jalapenos toe. Deze hoeven alleen maar even mee te warmen.
Mijn kookverhaal (Wilmie Willemse)
N.B. Ik heb het recept bij Jamaica ingedeeld omdat Cuba ontbreekt in de lijst.