Het maken van de "pijltjes", waar uiteindelijk het loeihete lekkere goedje in terecht moet komen is nog wel even een dingetje.
Je kunt ook het suiker-boter prutje ook in een bakje met bakpapier gieten, snel
uitstrijken en verdelen met een mes in blokjes. Als het spulletje is uitgehard ,
breek je het in "babbelaars", net zo lekker en geen ergernis :)
Recept
« Terug naar recepten
Ouderwetse Stroopsoldaatjes zelf maken
PT20M
Ouderwetse Stroopsoldaatjes zelf maken
In Veere mochten 2 van onze kleinkinderen op vakantie wat lekkers
uitzoeken in een winkeltje waar men Oud Hollands snoepgoed verkocht.
Ze waren teleurgesteld omdat juist de Stroopsoldaatjes op waren. Twee
jaar geleden was ik namelijk met 2 vriendinnen en oud studiegenoten van de Kweekschool naar een tentoonstelling (
De lagere School met het toenmalige onderwijs, handwerken ,
leermethodes ect) en daar was ook een kraampje opgesteld waar
passend bij die tijd Oud Hollands snoepgoed werd verkocht. Ik nam toen 4
stroopsoldaatjes en 4 zoethoutstokjes mee. Hoe leuk is het als je daarover
je kleinkinderen kunt vertellen.
Eens gaan snuffelen om ze zelf te maken, gevonden, gemaakt , ze smaken
als vroeger en ..........4 blije snoetjes :)
Recept van:
Lidy Berkx
Bereidingstijd:
20 min
Personen:
4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Europese
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Ouderwetse Stroopsoldaatjes zelf maken te bereiden
- Maak eerst de pijltjes van bakpapier of ..... laat dat je man maar doen. Die kent dat nog wel van vroeger.
- Geen probleem met het rollen van de pijltjes, maar.... het vastplakken met plakband is een utopie .Och wat heeft hij zich staan ergeren .Na enkele boze pogingen gelukt met wat tape.
- Het puntje fixeren met wat crêpepapier lijkt ook een optie.
- Ik heb een glas gevuld met rijst en de rijst afgedekt met aluminiumfolie. ( Ik wilde wel de rijst nog graag gebruiken) Prik de pijltjes door het aluminiumfolie en zet die stevig vast.
- Doe de suiker met een beetje water in een steelpannetje en laat de suiker smelten.
- Breng de gesmolten suiker langzaam aan de kook en als het prutje begint te karameliseren doe je de blokjes boter erbij.
- Roer voorzichtig door en als je de gewenste kleur hebt zet je het vuur onmiddellijk uit.
- Vul de pijltjes zo snel mogelijk , de karamel wordt snel hard bij afkoelen.
- Voorzichtig loeiheet. Maar ouderwets lekker.