Recept
« Terug naar recepten
Parfait van pastis met zoethoutsaus
PT65M
Parfait van pastis met zoethoutsaus
Een heerlijk parfait van pastis met zoethoutsaus recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Marijke Geurts
Bereidingstijd:
65 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
- > Nagerechten - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
5
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
ReceptenWeb
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Parfait van pastis met zoethoutsaus te bereiden
Garneer eventueel met wat vers fruit.
Neem bij voorkeur rode voedingskleurstof.
U kunt in plaats van stokjes zoethout ook zoethoutpoeder gebruiken; neemt u hiervoor voor ieder stokje zoethout een halve eetlepel zoethoutpoeder.
Breng voor de parfait de suiker samen met het water aan de kook en laat de suiker oplossen. Klop driekwart van de eierdooiers met per persoon een halve eetlepel pastis schuimig. Plaats deze kom in een pan met heet water en klop hier beetje voor beetje de suikersiroop door. Blijf kloppen tot het geheel begint te binden en als een lint van de garde afloopt. Klop de dooiermassa in een koud waterbad koud. Klop de room samen met de helft van het zout stijf en voeg als de room bijna stijf is de rest van de pastis toe. Spatel de room voorzichtig door de dooiermassa en schep dit geheel in een grote vorm of individuele vormpjes.
Laat de parfait in de vriezer bevriezen in circa vier uur. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius. Breng voor de saus de melk met het opengesneden vanillestokje langzaam aan de kook. Plet als u geen zoethoutpoeder gebruikt, het stokje zoethout en laat het samen met de vanille in de melk meetrekken. Klop de dooier met de kristalsuiker, het zoethoutpoeder en de rest van het zout schuimig. Schraap met een mespunt de vanillezaadjes boven de melk uit het stokje. Schenk de melk al kloppend bij de eierdooier en schenk het vocht terug in de pan. Verwarm het geheel al roerend tot het begint te binden. Let erop dat de saus niet gaat koken! Schenk de saus over in een kom en laat de saus in een koud waterbad al roerend afkoelen.Maak voor de tuilles de glucose in de magnetron vloeibaar in enkele seconden. Meng de glucosesiroop met de anijszaad en kleurstof en smeer de massa op bakpapier met behulp van een lepel uit tot enkele dunne ovalen. Bak de tuilles in de oven in circa 8 minuten krokant. Laat ze iets afkoelen en leg ze voor het grootste deel over een hoek van een vierkant blik. Laat de tuilles zo afkoelen.
Stort de parfait en snijd hem eventueel in plakken. Leg de parfait op de borden en zet hier de tuilles met de lange kant naar boven tegenaan. Lepel de saus rond de parfait.
Neem bij voorkeur rode voedingskleurstof.
U kunt in plaats van stokjes zoethout ook zoethoutpoeder gebruiken; neemt u hiervoor voor ieder stokje zoethout een halve eetlepel zoethoutpoeder.
Breng voor de parfait de suiker samen met het water aan de kook en laat de suiker oplossen. Klop driekwart van de eierdooiers met per persoon een halve eetlepel pastis schuimig. Plaats deze kom in een pan met heet water en klop hier beetje voor beetje de suikersiroop door. Blijf kloppen tot het geheel begint te binden en als een lint van de garde afloopt. Klop de dooiermassa in een koud waterbad koud. Klop de room samen met de helft van het zout stijf en voeg als de room bijna stijf is de rest van de pastis toe. Spatel de room voorzichtig door de dooiermassa en schep dit geheel in een grote vorm of individuele vormpjes.
Laat de parfait in de vriezer bevriezen in circa vier uur. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius. Breng voor de saus de melk met het opengesneden vanillestokje langzaam aan de kook. Plet als u geen zoethoutpoeder gebruikt, het stokje zoethout en laat het samen met de vanille in de melk meetrekken. Klop de dooier met de kristalsuiker, het zoethoutpoeder en de rest van het zout schuimig. Schraap met een mespunt de vanillezaadjes boven de melk uit het stokje. Schenk de melk al kloppend bij de eierdooier en schenk het vocht terug in de pan. Verwarm het geheel al roerend tot het begint te binden. Let erop dat de saus niet gaat koken! Schenk de saus over in een kom en laat de saus in een koud waterbad al roerend afkoelen.Maak voor de tuilles de glucose in de magnetron vloeibaar in enkele seconden. Meng de glucosesiroop met de anijszaad en kleurstof en smeer de massa op bakpapier met behulp van een lepel uit tot enkele dunne ovalen. Bak de tuilles in de oven in circa 8 minuten krokant. Laat ze iets afkoelen en leg ze voor het grootste deel over een hoek van een vierkant blik. Laat de tuilles zo afkoelen.
Stort de parfait en snijd hem eventueel in plakken. Leg de parfait op de borden en zet hier de tuilles met de lange kant naar boven tegenaan. Lepel de saus rond de parfait.