Pepernoten zijn vaak harder en lichter dan kruidnoten en worden van hetzelfde deeg gemaakt als taai-taai.
De gebruikelijke wijze van 'opdienen' is ze in de een of andere hoek worden gestrooid. De strooiende arm wijst terug op het oude symbool van vruchtbaarheid, op de boer die zijn akker met zaad bestrooit. Van oudsher werd dit vruchtbaarheidsritueel begin december uitgevoerd, een beetje te vergelijken met het strooien van rijst of confetti bij bruiloften.
Recept
« Terug naar recepten
Pepernoten
PT60M
Pepernoten
Een heerlijk pepernoten recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Appie Löhr
Bereidingstijd:
60 min
Personen:
8 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
2
Herkomst:
Spanje
Keuken:
Europese
Bron:
sinterklaas recepten
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Pepernoten te bereiden
Doe de honing, het ei, de kruiden, het anijszaad en een snufje zout in een kom. Zeef het bakmeel, meng alles goed door elkaar.
Laat het deeg 1 uur afgedekt in de koelkast rusten. Verwarm intussen de oven voor op 200°C.
Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak, en vorm van het deeg repen. Snijd de repen in dobbelstenen. Leg de dobbelstenen op de ingevette bakplaat en bak ze ong. 10-15 min. in de oven bruin en gaar.
Laat het deeg 1 uur afgedekt in de koelkast rusten. Verwarm intussen de oven voor op 200°C.
Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak, en vorm van het deeg repen. Snijd de repen in dobbelstenen. Leg de dobbelstenen op de ingevette bakplaat en bak ze ong. 10-15 min. in de oven bruin en gaar.