Recept
« Terug naar recepten
Schijvers: in vetspek gebraden aardappelschijfjes
PT90M
Schijvers: in vetspek gebraden aardappelschijfjes
Een heerlijk schijvers: in vetspek gebraden aardappelschijfjes recept wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
ruud thunnissen
Bereidingstijd:
90 min
Personen:
4 tot 6 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
10
Herkomst:
Onbekend
Bron:
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Schijvers: in vetspek gebraden aardappelschijfjes te bereiden
Leg het spek in een grote droge braadpan. Maak de pan voorzichtig warm en laat het spek op laag vuur in circa 30 minuten uitbakken tot kaantjes. Roer af en toe. Schil ondertussen de aardappelen, droog ze en snijd ze met een (verstelbare) dunsnijder in schijfjes van 1 à 2 mm dik. Doe de aardappelschijfjes in de braadpan met vet en kaantjes. Zet het vuur hoger. Laat de aardappelen eerst met deels gesloten deksel bakken. Schep de aardappelen regelmatig om met een schuimspaan. Laat het vocht van het deksel rustig op de aardappelen lopen. Na enige tijd ontstaan er grote plakken aardappel met een goudbruin korstje. Hoog tijd om weer om te scheppen. Ga hiermee door tot ongeveer de helft van de aardappelen bestaat uit flinke stukken goudbruine korst. Zet het vuur weer laag en laat het gerecht met omscheppen nog enige tijd stomen met een gesloten deksel. Schep het grootste deel van het overtollige vet weg met een pollepel. Het aardappelgerecht is klaar.
Ik serveer dit gerecht 2 à 3 maal per jaar met - net als mijn vader deed - eenvoudig aangemaakte sla en enkele schijven tomaat en een in schijfjes gesneden medium gekookt ei per persoon. Natuurlijk staat er een pot mayonaise op tafel.
Ik serveer dit gerecht 2 à 3 maal per jaar met - net als mijn vader deed - eenvoudig aangemaakte sla en enkele schijven tomaat en een in schijfjes gesneden medium gekookt ei per persoon. Natuurlijk staat er een pot mayonaise op tafel.
Mijn kookverhaal (ruud thunnissen)
Mijn vader maakte dit gerecht altijd en noemde het “schijvers”. Hoewel het woord schijvers niet (of nog niet?) in het woordenboek voorkomt, blijf ik het gerecht toch maar zo noemen. Schijvers waren vroeger in ons gezin een traktatie, lekkerder dan patat. Ook mijn zoons zijn er weer gek op. Zelf vind ik schijvers nog altijd het lekkerste aardappelgerecht dat er is. Het gerecht smaakt opgewarmd misschien nog wel beter dan vers.
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
Tim zegt:
wim thunnissen zegt:
mia7 zegt:
Remco Putker zegt:
Ik dacht laat ik er eens op zoeken; blijkt mijn ome Ruud het gepost te hebben. Bedankt, tijd om onze kinderen kennis te laten maken met de specialiteit van opa. Weet iemand trouwens waar opa's verstelbare rasp gebleven is?
Groeten,
Remco