Recept
« Terug naar recepten
Soep van ananas met gekonfijte venkel en anijsflan
PT70M
Soep van ananas met gekonfijte venkel en anijsflan
Een heerlijk soep van ananas met gekonfijte venkel en anijsflan recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Marijke Geurts
Bereidingstijd:
70 min
Personen:
10 personen
Categorieën:
- > Nagerechten - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
eigen kookclub
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Soep van ananas met gekonfijte venkel en anijsflan te bereiden
Steranijsflan
Plet de anijs tussen twee lagen bakpapier tot ze geur loslaten.
Verwarm de room en melk en laat de anijs er 2 uur in trekken.
Meng dooier en suiker en klop tot wit. Voeg de de anijsroom toer. Zeef en giet in kleine bakjes. Verwarm au bain-marie in de oven (op 120º) gedurende circa 20 minuten.
Maal in de keukenmachine en laat afkoelen in de ijskast.
Klop op met de garde.
Venkelwater
Verwijder de steel (bewaren) en snij de venkel in kleine stukken.
Kook de stelen 2 minuten en de bladeren ½ minuut. Verfris in ijswater en laat uitlekken. Maal in de blender met het kookwater en zeef. Zeef nogmaals door een doek.
Venkelgelei
Verwarm de stroop tot 50º en los er de gelatine in op.
Haal van het vuur en voeg het venkelwater toe.
Laat 2 uur in de koeling opstijven.
Gekonfijte venkel
Verwarm in een pannetje water en suiker tot koken. Laat op een zeer zacht vuur de (hele) venkels 1½ uur garen. Haal uiteindelijk de taaie buitenbladen eraf en bewaar de stelen.
Stroop
Meng de ingrediënten en breng aan de kook.
Donkere stroop
Breng de suiker (droog) op kleur.
Blus af met water en laat afkoelen in de koeling.
Ananassoep
Verdeel de ananas twee porties. Schil en snij de ene helft in stukken; er moet 625 gram zijn. Meng de stukjes ananas met water en stroop en maal in de keukenmachine.
Verwarm de ananaspuree tot 70º. Laat uitlekken in een zeef. Vang het vocht op.
Meng vlak voor het serveren de ananasbrunoise (zie verderop) en fijngehakte venkel door de soep.
Snij van de overgebleven ananas 20 plakjes op de snijmachine, stand "3". Snij de rest van de ananas in brunoise.
Anijskaramel
Doe in een pannetje 75 gram water, suiker en glucose en maak een blonde karamel. Haal van het vuur en blus af met ½ dl water.
Dompel de anijs erin en laat reduceren tot stroperig. Zeef.
Serveren
Snij de geconfijte venkelsteel in vieren en wikkel die in ananasplakjes. Zet 2 stukken venkelconfit in een soepbord en breng er anijskaramel op aan. Doe de soep in een kan.
Doe in het bord vijf lepeltjes flan afgewisseld met venkelgelei.
Garneer flan en geconfijte venkel met venkelblaadjes.
Giet er aan tafel de soep bij.
Plet de anijs tussen twee lagen bakpapier tot ze geur loslaten.
Verwarm de room en melk en laat de anijs er 2 uur in trekken.
Meng dooier en suiker en klop tot wit. Voeg de de anijsroom toer. Zeef en giet in kleine bakjes. Verwarm au bain-marie in de oven (op 120º) gedurende circa 20 minuten.
Maal in de keukenmachine en laat afkoelen in de ijskast.
Klop op met de garde.
Venkelwater
Verwijder de steel (bewaren) en snij de venkel in kleine stukken.
Kook de stelen 2 minuten en de bladeren ½ minuut. Verfris in ijswater en laat uitlekken. Maal in de blender met het kookwater en zeef. Zeef nogmaals door een doek.
Venkelgelei
Verwarm de stroop tot 50º en los er de gelatine in op.
Haal van het vuur en voeg het venkelwater toe.
Laat 2 uur in de koeling opstijven.
Gekonfijte venkel
Verwarm in een pannetje water en suiker tot koken. Laat op een zeer zacht vuur de (hele) venkels 1½ uur garen. Haal uiteindelijk de taaie buitenbladen eraf en bewaar de stelen.
Stroop
Meng de ingrediënten en breng aan de kook.
Donkere stroop
Breng de suiker (droog) op kleur.
Blus af met water en laat afkoelen in de koeling.
Ananassoep
Verdeel de ananas twee porties. Schil en snij de ene helft in stukken; er moet 625 gram zijn. Meng de stukjes ananas met water en stroop en maal in de keukenmachine.
Verwarm de ananaspuree tot 70º. Laat uitlekken in een zeef. Vang het vocht op.
Meng vlak voor het serveren de ananasbrunoise (zie verderop) en fijngehakte venkel door de soep.
Snij van de overgebleven ananas 20 plakjes op de snijmachine, stand "3". Snij de rest van de ananas in brunoise.
Anijskaramel
Doe in een pannetje 75 gram water, suiker en glucose en maak een blonde karamel. Haal van het vuur en blus af met ½ dl water.
Dompel de anijs erin en laat reduceren tot stroperig. Zeef.
Serveren
Snij de geconfijte venkelsteel in vieren en wikkel die in ananasplakjes. Zet 2 stukken venkelconfit in een soepbord en breng er anijskaramel op aan. Doe de soep in een kan.
Doe in het bord vijf lepeltjes flan afgewisseld met venkelgelei.
Garneer flan en geconfijte venkel met venkelblaadjes.
Giet er aan tafel de soep bij.