Recept
« Terug naar recepten
Taaitaaipudding met vanillesaus
PT20M
Taaitaaipudding met vanillesaus
Een heerlijk taaitaaipudding met vanillesaus recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Yvonne Frencken
Bereidingstijd:
20 min
Personen:
4-6 personen
Categorieën:
- > BBQ & Grillen - Nagerechten
- > Kinderen - Sinterklaas
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
Baksels : Herfst 2005
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Taaitaaipudding met vanillesaus te bereiden
Verwarm de oven voor op 200 graden C.
Vet een kleine ronde ovenschaal in en bestrooi de wand met paneermeel.
Breek de taaitaai in kleine stukjes.
Boen de citroen schoon en rasp de gele schil eraf. Breng in een pan de melk aan de kook en roer taaitaai en citroensap erdoor.
Verwarm het geheel al roerende tot een dikke pap ontstaat.
Roer de rozijnen, suiker en boter erdoor.
Neem de pan van het vuur en roer de eierdooiers erdoor.
Klop in een kom de eiwitten stijf en spatel ze luchtig door de taaitaaipap.
Doe het mengsel over in de schaal en bak de pudding in de oven in 35 - 45 minuten goudbruin.
LET OP : daarna zakt hij iets in !
Maak intussen de vanillesaus : snijd het vanillestokje open en breng het met 200 ml melk tegen de kook aan.
Laat de melk 15 minuten op een laag vuurtje trekken. Roer in een kommetje de dooier los met de suiker, maizena en de rest van de melk. Neem het vanillestokje uit de melk, schraap de zwarte zaadjes eruit en roer deze door de melk.
Voeg al roerende het eimengsel toe en blijf roeren tot een gladde saus ontstaat.
LAAT DE SAUS NIET MEER KOKEN !
Laat de saus afkoelen lauwwarm.
Serveer de warme pudding met lauwwarme vanillesaus.
Vet een kleine ronde ovenschaal in en bestrooi de wand met paneermeel.
Breek de taaitaai in kleine stukjes.
Boen de citroen schoon en rasp de gele schil eraf. Breng in een pan de melk aan de kook en roer taaitaai en citroensap erdoor.
Verwarm het geheel al roerende tot een dikke pap ontstaat.
Roer de rozijnen, suiker en boter erdoor.
Neem de pan van het vuur en roer de eierdooiers erdoor.
Klop in een kom de eiwitten stijf en spatel ze luchtig door de taaitaaipap.
Doe het mengsel over in de schaal en bak de pudding in de oven in 35 - 45 minuten goudbruin.
LET OP : daarna zakt hij iets in !
Maak intussen de vanillesaus : snijd het vanillestokje open en breng het met 200 ml melk tegen de kook aan.
Laat de melk 15 minuten op een laag vuurtje trekken. Roer in een kommetje de dooier los met de suiker, maizena en de rest van de melk. Neem het vanillestokje uit de melk, schraap de zwarte zaadjes eruit en roer deze door de melk.
Voeg al roerende het eimengsel toe en blijf roeren tot een gladde saus ontstaat.
LAAT DE SAUS NIET MEER KOKEN !
Laat de saus afkoelen lauwwarm.
Serveer de warme pudding met lauwwarme vanillesaus.
derbyke zegt:
Taaitaai (soms: taai of taai taai) is een typische lekkernij die met name in de Sinterklaastijd wordt gegeten.
Taaitaai lijkt qua smaak veel op speculaas, er zit echter ook een anijssmaak aan. Het product is echter zolang het vers is niet bros zoals speculaas maar letterlijk "taai"; om er een hap van te eten is zelfs enige trekkracht nodig. Taaitaai wordt meestal in de vorm van figuren gebakken. Vaak stelt het figuur de goedheiligman zelf voor, of één van zijn pieten.
Weer een beetje wijzer geworden. Groetjes van ons 3tjes :);):p