Recept
« Terug naar recepten
Vijgenjam met port
PT30M
Vijgenjam met port
Laatst had ik veel meer vijgen gekocht dan ik daadwerkelijk nodig had en
ze lagen er maar te liggen. Zonde om ze te laten verrotten dus heb ik ze
maar in de pan gehakt en er deze lekkere jam mee gemaakt.
Behalve op brood of een cracker is deze jam ook uitermate geschikt bij een
kaasplankje. Het zoete van de jam is een heerlijke tegenhanger met pittige
kazen. Verder is het ook lekker om in sauzen of dressings te gebruiken.
Recept van:
Wilmie Willemse
Bereidingstijd:
30 min
Personen:
1 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Frankrijk
Keuken:
Mediterrane
Bron:
Eigen recept
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Vijgenjam met port te bereiden
- Zorg dat de potjes goed schoon zijn, door ze in heet sodawater of in de vaatwasser te wassen, en dat de deksels goed sluiten.
- Was de vijgen en snij alleen de harde topjes eraf, Snij elke vijg in 8 stukjes.
- Doe de vijgen met de port en azijn (of Edik) in een pan en laat het zachtjes koken. Let op dat het niet aanbrand, voeg zonodig een beetje extra water (of port) toe.
- Maak het geheel fijn met een staafmixer en voeg daarna de suiker toe.
- Laat het geheel nog ongeveer 10 minuten zachtjes doorkoken en blijf voortdurend goed doorroeren met een houten lepel.
- Schep de jam in de potjes tot net onder de rand (met behulp van een trechter). Zorg dat de hals goed schoon blijft, doe meteen het deksel erop en zet de pot op zijn kop.
- Na ongeveer 10 tot 15 minuten kun je de potten weer omkeren.
- Bewaar de dichte potten bij voorkeur op een koele en donkere plaats en open potten in de koelkast.