Recept
« Terug naar recepten
Vogeltje's kip
PT90M
Vogeltje's kip
Een heerlijk vogeltje's kip recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
jan vogelzang
Bereidingstijd:
90 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
8
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
Onbekend
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Vogeltje's kip te bereiden
Wrijf de kip van binnen en van buiten royaal in met zeezout en peper.
Doe dit bij voorkeur s'morgens en leg de kip afgedekt in de koelkast tot je hem wil bereiden voor het dinner.
Door dit te doen wordt het gare vlees later heel lekker.
Verwarm de oven voor op 190 graden electrische oven /stand5 voor gasovens.
Breng een pan gezouten water aan de kook.
doe daar de aardappelen in die in blokjes zijn gemaakt ter grote van een golfballetje en doe de citroen en de bol knoflook daarbij en laat alles zo 12 min. koken.
Giet ze af, laat ze minstens 1 min. uitdampen ( daardoor worden de aardappelen krokanter) en haal de tenen knoflook en de citroen er uit.
Hussel de aardappelen in de pan goed doorelkaar zo dat ze aan de buitenkant goed rul en luchtig worden - ook hierdoor worden ze wat krokanter tijdens het bakken.
Prik nu nog in de hete citroen rondom in met een scherp mesje een gaatje of 10.
Haal de kip uit de koelkast,dep hem helemaal droog met keukenpapier en wrijf hem in met olijfolie.
Prop nu de tenen knoflook,de citroen en de tijm in het achterwerk van de kip naar binnen ,leg hem in de braadslee en bak hem ongeveer 45 min in de voorverwarmde oven.
Haal daarna de braadslee met de kip uit de oven leg de kip op een bord.
In de braadslee licht nu een laagje kippenvet waarin je de aardappeltjes met de naaltjes rozemarijn gaat husselen.
Schud de braadslee heen en weer en maak in het midden een ruimte vrij om de kip terug te leggen.
Als je ontbijtspek gebruikt,moet je de plakjes nu op de kippenborst leggen en die nog 45 min. terug in de oven zetten, of tot dat de kip gaar is en de aardappelen heerlijk goudbruin zijn ( je weet waneer de kip gaar is en het vlees makkelijk van het bot komt en het sap dat er uitloopt als je in het vlees prikt helder is).
Ik haal dan het spek van de kip af en verkruimel het en doe het over de aardappelblokjes.
Daarna haal ik de citroen en de knoflook uit de kip.
Wip de knoflook uit hun schil,prak ze fijn en smeer daar de kip mee in.
De citroen en tijm gooi ik weg
doe de aardappelblokjes op een bord en snij de kip aan tafel aan.
HEMELS
Doe dit bij voorkeur s'morgens en leg de kip afgedekt in de koelkast tot je hem wil bereiden voor het dinner.
Door dit te doen wordt het gare vlees later heel lekker.
Verwarm de oven voor op 190 graden electrische oven /stand5 voor gasovens.
Breng een pan gezouten water aan de kook.
doe daar de aardappelen in die in blokjes zijn gemaakt ter grote van een golfballetje en doe de citroen en de bol knoflook daarbij en laat alles zo 12 min. koken.
Giet ze af, laat ze minstens 1 min. uitdampen ( daardoor worden de aardappelen krokanter) en haal de tenen knoflook en de citroen er uit.
Hussel de aardappelen in de pan goed doorelkaar zo dat ze aan de buitenkant goed rul en luchtig worden - ook hierdoor worden ze wat krokanter tijdens het bakken.
Prik nu nog in de hete citroen rondom in met een scherp mesje een gaatje of 10.
Haal de kip uit de koelkast,dep hem helemaal droog met keukenpapier en wrijf hem in met olijfolie.
Prop nu de tenen knoflook,de citroen en de tijm in het achterwerk van de kip naar binnen ,leg hem in de braadslee en bak hem ongeveer 45 min in de voorverwarmde oven.
Haal daarna de braadslee met de kip uit de oven leg de kip op een bord.
In de braadslee licht nu een laagje kippenvet waarin je de aardappeltjes met de naaltjes rozemarijn gaat husselen.
Schud de braadslee heen en weer en maak in het midden een ruimte vrij om de kip terug te leggen.
Als je ontbijtspek gebruikt,moet je de plakjes nu op de kippenborst leggen en die nog 45 min. terug in de oven zetten, of tot dat de kip gaar is en de aardappelen heerlijk goudbruin zijn ( je weet waneer de kip gaar is en het vlees makkelijk van het bot komt en het sap dat er uitloopt als je in het vlees prikt helder is).
Ik haal dan het spek van de kip af en verkruimel het en doe het over de aardappelblokjes.
Daarna haal ik de citroen en de knoflook uit de kip.
Wip de knoflook uit hun schil,prak ze fijn en smeer daar de kip mee in.
De citroen en tijm gooi ik weg
doe de aardappelblokjes op een bord en snij de kip aan tafel aan.
HEMELS
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
leny zegt:
nelleke zegt:
groetjes, Nelleke;)
asterix zegt:
Tineke zegt: