Recept
« Terug naar recepten
Volkoren-pittenbrood
PT1585M
Volkoren-pittenbrood
Een heerlijk volkoren-pittenbrood recept uit de belgische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Bereiding
Hoe Volkoren-pittenbrood te bereiden
1. Meng de meelsoorten. Los de gist op in 200ml lauw water en meng er 200g van de bloem door. Dek de kom af met een vochtige doek en laat op z'n minst 24 uur rusten op kamertemperatuur.
2. Laat het lijnzaad ten minste 2 uur weken in 125ml water. Laat het goed uitlekken.
3. Meng de volgende dag 220ml water met de olie en verwarm tot 37°C. Hou 2 eetlepels havervlokken apart en meng de rest met de resterende bloem en 1/3 van het lijnzaad. Voeg er het olie-watermengsel aan toe, de geraspte wortel en het gistdeegje van de vorige dag. Kneed goed tot een soepel en niet te stijf deeg (voeg er eventueel nog wat lauw water aan toe). Vorm er een lang brood van, dek af en laat 45 minuten rijzen.
4. Bestrijk het brood met melk. Meng de rest van het lijnzaad met de rest van de havervlokken, het sesamzaad en de zonnebloempitten. Bestrooi hiermee het brood en druk de zaden goed aan. Dek af en laat nog 30 minuten rusten.
5. Verwarm de oven voor op 220°C. Bak het brood 45 minuten in het midden van de oven.
2. Laat het lijnzaad ten minste 2 uur weken in 125ml water. Laat het goed uitlekken.
3. Meng de volgende dag 220ml water met de olie en verwarm tot 37°C. Hou 2 eetlepels havervlokken apart en meng de rest met de resterende bloem en 1/3 van het lijnzaad. Voeg er het olie-watermengsel aan toe, de geraspte wortel en het gistdeegje van de vorige dag. Kneed goed tot een soepel en niet te stijf deeg (voeg er eventueel nog wat lauw water aan toe). Vorm er een lang brood van, dek af en laat 45 minuten rijzen.
4. Bestrijk het brood met melk. Meng de rest van het lijnzaad met de rest van de havervlokken, het sesamzaad en de zonnebloempitten. Bestrooi hiermee het brood en druk de zaden goed aan. Dek af en laat nog 30 minuten rusten.
5. Verwarm de oven voor op 220°C. Bak het brood 45 minuten in het midden van de oven.