KookJij

Witlof álà Ans

Een heerlijk witlof álà ans recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Zussie Ans
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Witlof álà Ans te bereiden

Het kookverhaal van Ans:

"De witlof in 'ringen' snijden van ca. 1 cm., wassen en laten uitlekken in een vergiet.
*1). In een wok of hapjespan de wokolie warm maken (zelf even kijken hoeveel je er in wilt hebben), ik gebruik altijd de wokolie hot pepper van de Aldi die is lekker pittig.
*2)Dan de spekreepjes bakken totdat ze bijna bruin zijn, dan de champignons erin en de hamblokjes.
*3)Dit even bakken totdat de champignons aan het slinken zijn (op gevoel) daarna de uitgelekte witlof erbij doen, op hoog vuur of kookplaat goed met de andere ingrediënten vermengen.
Dan het zout, peper en de kerrie erbij doen, goed mengen en het vuur of plaat laag zetten. Deksel erop doen en dan, onder af en toe roeren, alles even stoven totdat de witlof beetgaar is. Dan de hotaroma erbij doen (alle kruiden en hotaroma op smaak van jezelf toevoegen) even laten staan en klaar is kees.

Je kunt zelf nog andere dingen toevoegen wat je lekker vindt bij witlof. Ik doe ook nog wel eens een uitje meebakken en/of knoflook, het is wat je zelf lekker vind.
Je moet bij het kruiden wel steeds even proeven of het genoeg is, je kunt beter eerst beginnen met een beetje en er dan meer in doen anders wordt het misschien te gekruid. Ik ben gek op gekruid eten dus ik gooi er redelijk veel in en dan vooral de kerrie. Je kunt het eten met gekookte aardappelen of met gebakken piepers, de keus is aan jou.
En dan een stukje vlees er (extra) bij kan ook!"



Mijn kookverhaal (Joke Wiggers)

*1) Ik was de witlof (wanneer verpakt) alleen goed aan de buitenkant, haal de oneffenheden / bruine bladeren eraf maar was ze niet om de smaak van de witlof intensiever te proeven.
*2) Ik heb knoflookolie gebruikt.
*3) Ik heb eerst de spekreepjes in een droge pan uitgebakken, op het laatst de hamblokjes erbij gedaan, deze allemaal uit de pan gehaald en in het vet de champignons gebakken (samen met een uitje en knoflook).
Op het laatst heb ik de witlof erbij gedaan en zolang geroerbakken totdat de lof beetgaar is/was.

Je ziet dat een ieder weer een eigen draai geeft aan al die lekkere recepten die je tegenkomt!

Ik heb er home-made aardappelpuree bij geserveerd, maar gebakken aardappels is ook erg lekker!! Het is voor een ieder (zoals Ans' zegt: Persoonlijk).
De basis van haar recept is super lekker!!

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

apu

apu zegt:
Piest hahaha:):) die uitdrukking kennen we hier ook.
derbyke

derbyke zegt:
Anna, smaken verschillen hé voor ons het eike vers van de pers en olijfolie in zelf gemaakte puree....een engeltje dat op uw tong .... ge weet het wel hé:);):p
Anna

Anna zegt:
Muts?!?!?!? ;):p Hilde doet er ook altijd een "eike" door en een scheutje olijfolie, schijnt ook lekker te zijn;):D
grietje56

grietje56 zegt:
Puree met de stamper!! Veel boter en lauwe melk en nutmeg..:? Jummie, lekker luchtig en smeuig. Nooit met een pureerstaaf of mixer doen! Dan kan je ermee behangen....;)
grietje56

grietje56 zegt:
Jaáa Muts, met een 'dotje' peterselie...:D
Anna

Anna zegt:
Lijkt me heerlijk!;):D Snel eens uitproberen;):D
Maarre...wat is dat witte rondje op het gerecht? De homemade puree?;):D