Recept
« Terug naar recepten
Zelf Gluhwein maken
PT15M
Zelf Gluhwein maken
Een heerlijk zelf gluhwein maken recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Marijke Geurts
Bereidingstijd:
15 min
Personen:
nvt personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
10
Herkomst:
Duitsland
Keuken:
Europese
Bron:
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Zelf Gluhwein maken te bereiden
Indien je een kleinere hoeveelheid wil maken, kan je makkelijk de hoeveelheid ingrediënten door twee delen.
Tips
Experimenteer gerust met de hoeveelheid citroen. Sommigen verkiezen zelfs het sap van twee citroenen, of vervangen integendeel de citroen door sinaasappel. Je kan ook gerust de vanillestokjes achterwege laten. Als je de gluhwein zoeter wil, kan je meer suiker of honing toevoegen. Dit alles hangt af van persoonlijke smaak.
Indien je dit verkiest, kan je ook een sneufje kardemom toevoegen om de wijn verder op smaak te brengen.
Bereiding
Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kookpannetje.
Verhit langzaam de wijn tot dichtbij het kookpunt, maar vermijd dat hij echt kookt. Bij het koken zou de alcohol immers verdampen.
Zorg ervoor dat de smaken van alle ingrediënten op een heet vuur met elkaar kunnen versmelten gedurende minstens 5 minuten. Je kan de wijn indien gewenst nog verder laten trekken als hij al van het vuur genomen is gedurende een halfuurtje (proef tussendoor eens of de smaken op punt zijn).Verhit in dit laatste geval de gluhwein terug alvorens hem op te dienen.
Giet de hete (maar dus niet kokende) gluhwein in kopjes of glazen. Zorg er wel voor dat deze laatste de hitte kunnen verdragen.
Vermijd dat de kaneelstokjes en andere onopgeloste ingrediënten in het glas terecht komen en gebruik indien nodig een zeefje.
Tip
Je kan de glazen uit voorzorg al voorverwarmen door ze in warm water te leggen. Hierdoor zullen ze minder snel breken.
Variant
In plaats van wijn kan je ook cider gebruiken. Voeg er verder de ingrediënten aan toe zoals hierboven beschreven, maar laat de suiker achterwege. Roer alles goed door elkaar en breng tot dicht bij het kookpunt, maar vermijd dat de wijn effectief aan de kook gaat. Na tien minuten trekken is de gluhwein klaar. Je kan eventueel in elk glas nog een stukje sinaasappel toevoegen.
Tips
Experimenteer gerust met de hoeveelheid citroen. Sommigen verkiezen zelfs het sap van twee citroenen, of vervangen integendeel de citroen door sinaasappel. Je kan ook gerust de vanillestokjes achterwege laten. Als je de gluhwein zoeter wil, kan je meer suiker of honing toevoegen. Dit alles hangt af van persoonlijke smaak.
Indien je dit verkiest, kan je ook een sneufje kardemom toevoegen om de wijn verder op smaak te brengen.
Bereiding
Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kookpannetje.
Verhit langzaam de wijn tot dichtbij het kookpunt, maar vermijd dat hij echt kookt. Bij het koken zou de alcohol immers verdampen.
Zorg ervoor dat de smaken van alle ingrediënten op een heet vuur met elkaar kunnen versmelten gedurende minstens 5 minuten. Je kan de wijn indien gewenst nog verder laten trekken als hij al van het vuur genomen is gedurende een halfuurtje (proef tussendoor eens of de smaken op punt zijn).Verhit in dit laatste geval de gluhwein terug alvorens hem op te dienen.
Giet de hete (maar dus niet kokende) gluhwein in kopjes of glazen. Zorg er wel voor dat deze laatste de hitte kunnen verdragen.
Vermijd dat de kaneelstokjes en andere onopgeloste ingrediënten in het glas terecht komen en gebruik indien nodig een zeefje.
Tip
Je kan de glazen uit voorzorg al voorverwarmen door ze in warm water te leggen. Hierdoor zullen ze minder snel breken.
Variant
In plaats van wijn kan je ook cider gebruiken. Voeg er verder de ingrediënten aan toe zoals hierboven beschreven, maar laat de suiker achterwege. Roer alles goed door elkaar en breng tot dicht bij het kookpunt, maar vermijd dat de wijn effectief aan de kook gaat. Na tien minuten trekken is de gluhwein klaar. Je kan eventueel in elk glas nog een stukje sinaasappel toevoegen.
Beika zegt:
b.v.d.
vriendelijke groet Beika