Om aalbessenjam te kunnen maken heb je allereerst 500 gram aalbessen nodig. Overige ingrediënten die niet mogen ontbreken op het boodschappenlijstje:
250 gram geleisuiker
Eén citroen
Eén zakje geleipoeder
Wanneer je alle boodschappen in huis hebt, hoef je slechts de volgende drie stappen te doorlopen voordat je kunt genieten van jouw verse aalbessenjam. Lekker op brood of door de yoghurt!
Stap 1: het rissen van de bessen
Allereerst is het belangrijk om de steeltjes van de bessen af te halen. Dit proces staat beter als ‘rissen’. Spoel vervolgens de aalbessen af en laat deze eventjes uitlekken.
Stap 2: kneus de aalbessen
Nadat de bessen zijn uitgelekt, doe je ze samen met de suiker, citroensap en het geleipoeder in een pan. Roer met een pollepel door de pan met besjes heen, zodat er een aantal aalbessen kneuzen. De toegevoegde geleisuiker lost hierdoor op in het vocht van de gekneusde besjes.
Stap 3: verse aalbessenjam!
Laat het geheel ongeveer twee minuten lang doorkoken. Tijdens het koken is het belangrijk om de jam continu door te roeren. Als de jam de door jouw gewenste dikte heeft, kun je de aalbessenjam in schone potten overgieten. Draai deze goed dicht en laat ze ongeveer tien minuten op de kop staan, zodat de jam langer houdbaar blijft.
Recept
« Terug naar recepten
Aalbessenjam
PT20M
Aalbessenjam
Aalbessenjam
Recept van:
Marijke Geurts
Bereidingstijd:
20 min
Personen:
10 personen
Categorieën:
- > Bijgerechten - Overig
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
19
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
lekker voor later.
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Aalbessenjam te bereiden
Potjes uitkoken. Bessen van de steeltjes halen, even afspoelen, uit laten lekken. Doe in een pan, de bessen, suiker, citroensap en geleipoeder. Kneus met de pollepel een aantal bessen, door te roeren. De suiker moet zich oplossen in het vocht van de gekneusde bessen. Breng alles aan de kook en laat het 2 minuten doorkoken onder constant roeren. Schep de jam in de potten, draai ze dicht en zet ze voor de duur van 10 minuten op zijn kop.
Mijn kookverhaal (Marijke Geurts)
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
W.J.Schurink zegt:
Cora zegt:
bedankt!!
Kim zegt: