Recept
« Terug naar recepten
All i oli
PT20M
All i oli
Een heerlijk all i oli recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Jacqueline Honnebier
Bereidingstijd:
20 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
7
Herkomst:
Spanje
Keuken:
Europese
Bron:
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe All i oli te bereiden
Doe ongeveer een dessertlepel grof zeezout in de vijzel. Snijdt een stuk of 5-7 (naar smaak) dikke knoflooktenen heel fijn leg ze op het zeezout. Nu ga je met de vijzel met enige druk het zeezout en de knoflook,al "malend" mengen. Als je ziet dat de knoflook helemaal fijn is en een goede dikke brij vormt met het zeezout, begin je, met een beetje druk, te roeren. Dat doe je in dezelfde snelheid, altijd dezelfde kant op. Nooit stoppen! Dan begin je met het toevoegen van de olie, je giet er (of vraag even aan iemand anders, je mag immers nooit stoppen met roeren), piépklein scheutje voor scheutje (een scheutje is nooit meer dan een paar druppels groot) telkens de olie bij. En natuurlijk: dóór blijven draaien, niet stoppen! Roer de All i oli zo dik als je wilt, en doe er dan op het laatst (ja, je roert nog steeds) eventueel nog een theelepel citroensap beetje voor beetje bij, en ongeveer een dessertlepel water. Niet iedereen doet dat, maar ik vind het wel lekker. De All i oli moet zo stevig en stijf zijn als jam. Als je de pot op z'n kop houdt, valt er niets uit.
All i oli is het lekkerst bij lamsvlees, paella, zwarte inktvisrijst, fideuá en gebarbecue'ed vlees. Op Youtube staat ook een filmpje:
All i oli is het lekkerst bij lamsvlees, paella, zwarte inktvisrijst, fideuá en gebarbecue'ed vlees. Op Youtube staat ook een filmpje:
Mijn kookverhaal (Jacqueline Honnebier)
All i oli is een heel oud, traditioneel Catalaans recept, in de rest van Spanje zul je het gewoonlijk niet aantreffen in de restaurants. All = knoflook, i = en, oli=olie in het Catalaans. Dus nóóit meer de (grove) fout maken door het als aïoli of zo te schrijven, want dat woord bestaat dus helemaal niet!
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
liske zegt:
hns zegt:
Jacqueline zegt:
joanna zegt:
Soms maak ik ook een gewone mayonaise en die deel ik door drie. Eentje met knoflook, een met kruiden en een met b.v. kerrie. Bij die met knoflook voeg ik soms wat meer olie toe. Gewoon, lekker koken dus. :)
wouros zegt:
En aïoli is gewoon de normale Franse naam, dus niets mis mee.
joanna zegt:
Ik vind beide lekker, ligt er maar net aan, waarvoor ik het wil gebruiken. :)
wouros zegt:
Dus wat is het nu?
jacqueline zegt: