Recept
« Terug naar recepten
Antipasta-salade
PT10M
Antipasta-salade
Een heerlijk antipasta-salade recept uit de amerikaanse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Annemien
Bereidingstijd:
10 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
- > Bijgerechten - Salades
- > Voorgerechten - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
59
Herkomst:
Amerika
Keuken:
Amerikaanse
Bron:
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Antipasta-salade te bereiden
Tomaatjes wassen en halveren.
Mozzarella laten uitlekken en halveren. Basilicumblaadjes van steeltjes plukken.
Tomaatjes, mozzarella, basilicum en spekblokjes mengen en over vier borden verdelen.
Dressing kloppen van olie, azijn en 2 eetlepels pesto. Dressing door salade mengen.
Salade serveren met sneetjes ciabatta besmeerd met rest van pesto.
Mozzarella laten uitlekken en halveren. Basilicumblaadjes van steeltjes plukken.
Tomaatjes, mozzarella, basilicum en spekblokjes mengen en over vier borden verdelen.
Dressing kloppen van olie, azijn en 2 eetlepels pesto. Dressing door salade mengen.
Salade serveren met sneetjes ciabatta besmeerd met rest van pesto.
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
derbyke zegt:
Een antipasto (meervoud: antipasti) is een Italiaans aperitiefhapje dat traditioneel voor het avondmaal geserveerd wordt. Antipasti betekent letterlijk voor de maaltijd en duidt een vrij lichte schotel aan. Een antipasto wordt door een gemiddelde Italiaan vaak geserveerd als een plakje serranoham of prosciutto, maar ook een paar plakjes mozzarella of een handjevol amandelen of olijven. Antipasti kunnen worden geserveerd als simpel voorgerecht maar ook als een (vaak) relatief gezond hapje voor tussendoor. In elk Italiaans restaurant worden antipasti aangeboden. Vaak zijn deze antipasti uitgebreider. Ook op feestjes of bruiloften worden deze lekkernijen aangeboden. Op Italiaanse markten zijn ook veel stalletjes te vinden die hun specialiteiten qua antipasti aanbieden, zoals gefrituurde babyartisjokken. Net als de Spaanse tapas en Mediterrane mezze heeft de antipasti zijn klassiekers:
In principe kan een antipasto ook een salade inhouden, waarvan deze klassieke 'insalata caprese' een goed voorbeeld is. De insalata caprese bestaat uit plakjes rijpe tomaat, buffelmozzarella en blaadjes basilicum. Vrijwel altijd worden deze hapjes op smaak gebracht met extra vierge olijfolie en zout en peper uit de molen. Voor Italianen is het belangrijk dat elk ingrediënt van topkwaliteit is. Insalata caprese zal daarom veelal prijzig zijn.
Panzanella.
Panzanella is traditioneel ook een salade. Dit kan allerlei variaties hebben maar 1 ding mag in dit populaire Toscaanse gerecht niet ontbreken: brood. Dit kan op smaak worden gebracht met ansjovis, olijven, kappertjes, tomaat en kruiden als basilicum.
Caponata.
De caponata is een licht stoofpotje dat veelal koud wordt geserveerd met een stukje brood. De hoofdingrediënten bestaan uit o.a. aubergine (onmisbaar) en courgettes.
Vijgen met prosciutto
Prosciutto crudo is een hamsoort van topkwaliteit en is voor tal van Italianen samen met een zoetsappige vijg niet te versmaden. Met grove peper uit de molen en een royale scheut olijfolie vormt deze antipasto een echte klassieker.
In de Italiaanse keuken (dit hoeft niet alleen voor de antipasti te gelden) komen vaak dezelfde soort ingrediënten voor die verrassend genoeg steeds een nieuw gerecht kunnen vormen.
Een hele boterham, en de ingrediënten staan hierboven beschreven en waarom dan geen romatomaatjes als je ze lekker vind. Groetjes.
:);):p
Marjan zegt:
Maar met een bedje van wat rauwkost en noten, is het een volledig recept!!:p
marjan zegt:
Hubertine zegt:
Echt een vakantie gevoel.
Daniëlle Monnikhof-Lattrop zegt: