KookJij

Babi Pangang en Babi Pangang saus

Een heerlijk babi pangang en babi pangang saus recept uit de oosterse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Indonesie
Keuken: Oosterse
Bron: Internet en eigen inbreng
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Babi Pangang en Babi Pangang saus te bereiden

VLEES: (marineren)
Meng alle ingrediënten goed door elkaar en en smeer /wrijf het vlees hiermee in.
Vlees minimaal enkele uren in deze marinade laten liggen en regelmatig wentelen zodat de marinade goed in het vlees kan dringen. (Bij voorkeur een dag of nacht laten intrekken)
VLEES (Bereiden)
BEREIDING (Op de BBQ)

Op de gesloten BBQ (zoals bijvoorbeeld de Weber briketten BBQ)

Maak gebruik van de brikettenstarter of steek de briketten aan zoals je dit altijd doet.
Maak de BBQ klaar voor indirect grillen. (Volgens Weber of op ene helft van brikettenrooster de briketten en op ander helft niets)
Leg het BBQ rooster op de BBQ en sluit deze voor ongeveer een kwartier zodat de BBQ iets in temperatuur kan dalen. (Is na storten van briketten gloeiend heet) Luchttoevoer onder en boven kunnen open blijven staan.
Leg vervolgens het vlees op het rooster boven het deel van de BBQ waar GEEN vuur onder zit en steek in de kern van het dikste stuk vlees een kerntemperatuurmeter (zie **) en sluit vervolgens de BBQ.
Als het vlees ongeveer 75 graden is open dan de deksel weer. Je ziet dat het vlees al mooi bruin is en zo goed als gaar. Leg met behulp van een tang het vlees op het rooster boven het vuur en rooster het vlees nog enkele minuten per kant om het mooie bruine korstje te krijgen.
Haal het vlees vervolgens van de BBQ , dek het goed af met aluminiumfolie en laat het 5 a 10 minuten rusten. Snij het vervolgens in plakken van ongeveer 1 cm dik en serveer het in een warme schaal waarvan de bodem is bedekt met verwarmde Atjar Tjampoer.
Je kunt babi pangang overgieten met de saus of deze er apart bij serveren.

BEREIDING (In de oven)

Verwarm de oven voor tot 180 graden. Je kunt de stukken vlees in een braadslee midden in de oven zetten en in 25 tot 30 minuten naar een kerntemperatuur van ongeveer 75 graden brengen.
Haal het vlees uit de oven en doe de gril aan op vol vermogen. Vlees vervolgens in schaal onder de gril en in enkele minuten aan beide zijden weer het bruine korstje creëren.
Uit de oven weer even afdekken met folie en 5 a 10 minuten laten rusten. Hierna in plakken van ong. 1 cm snijden en in warme schaal leggen waarvan de boden bedekt is met verwarmde Atjar Tjampoer
Ook hier geld weer de saus er over of apart serveren.

Bereiden SAUS
Verhit de olie in een wok of braadpan en fruit de zeer fijn gehakte ui en knoflook gedurende 2 a 3 minuten totdat de ui verkleurd is.
Voeg vervolgens alle andere ingrediënten ( m.u.v. de Ketjap) toe en roer totdat een mooie egale saus is ontstaan. (Proef de saus en voeg naar smaak mogelijk wat Ketjap erbij)
Laat de saus enkele minuten zachtjes pruttelen en als nog niet dik genoeg is gebruik dan maizena of Corn Starch vermengd met wat water om de saus te binden.

BIJGERECHT

Ik serveer hier meestal zelfgemaakte nasi bij.
Ik kook de rijst dan van te voren (ongeveer 100 gram PP), afgieten en laten afkoelen.
Verder nodig:
Zakje nasiekruiden (Conimex) wellen in warm water.
Twee kleine preitjes klein snijden en goed afspoelen.
Twee of drie hardgekookte eieren in kleine stukjes.

Doe wat olie in een wok en als deze heet is de rijst erin doen. Al omscheppend de rest ( gewelde kruiden, prei en ei) bijvoegen en lekker opbakken.

Mijn kookverhaal (Frans Marijnissen)

N.a.v. meerdere van Internet geplukte recepten samengesteld en uitgeprobeerd. Echt lekker

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

`Conny

`Conny zegt:
Heb me erg op dit recept verheugd, het vlees was prima, alleen de saus leek dan weer helemaal niet op de saus van onze plaatselijke chinees. En die is zo lekker! Niet getreurd, volgende poging wordt aangepaste saus, ik hou vol :)
Frans

Frans zegt:
Hallo Ineke. Procureur is oneerbiedig gezegd nek en schoudervlees van het varken. Kijk maar op de foto bij de ingredienten. Het is wel mooi vlees maar er zit juist wat vet door het hele vlees heen en dat maakt dat het niet snel taai wordt. Gr Frans
ineke60

ineke60 zegt:
Wij zijn allemaal gek op babi pangang maar ik heb nog nooit een recept gehad dat maar kon tippen aan de chinees. Deze ga ik zeker een keer proberen. Procureur is dat van dat magere vlees met een dikke vetlaag aan een kant?:p groetjes ineke