Recept
« Terug naar recepten
Baklava
PT60M
Baklava
Een heerlijk baklava recept uit de balkan keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Ayse (Y)
Bereidingstijd:
60 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
- > Nagerechten - Koud
- > Nagerechten - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
32
Herkomst:
Turkije
Keuken:
Balkan
Bron:
Vriendin
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Baklava te bereiden
Verwarm de oven op 180°C.
Bodem en zijkant van ovenschaal met boter bestrijken.
Fijngehakte noten, amandelen, specerijen en suiker in een andere schaal mengen en in 3 porties verdelen.
1 deegblad op een snijplank leggen. Een helft met boter bestrijken.
In het midden vouwen en in de vorm leggen. Overtollig deeg verwijderen.
Herhaal dit met drie deegbladeren. Een portie van de noten over het deeg verdelen.
4 ingevette en gevouwen deegbladeren erop leggen en met tweede portie noten bedekken.
Herhalen tot het notenmengsel op is. Afdekken met 4 deegbladeren. Randen glad maken. De bovenkant met de rest van het boter bestrijken
en in de lengte 3 keer insnijden (niet helemaal doorsnijden).
In 30 minuten goudbruin bakken.
Besprenkelen met de afgedekte siroop. Laten afkoelen.
Dan vierkanten of ruiten snijden.
Tip: strooi er wat fijn gemalen pistache noten overheen.
Siroop: alles in een kleine pan doen en roerend aan de kook brengen tot de suiker is opgelost.
10 minuten op een laag pitje laten sudderen zonder te roeren.
Bodem en zijkant van ovenschaal met boter bestrijken.
Fijngehakte noten, amandelen, specerijen en suiker in een andere schaal mengen en in 3 porties verdelen.
1 deegblad op een snijplank leggen. Een helft met boter bestrijken.
In het midden vouwen en in de vorm leggen. Overtollig deeg verwijderen.
Herhaal dit met drie deegbladeren. Een portie van de noten over het deeg verdelen.
4 ingevette en gevouwen deegbladeren erop leggen en met tweede portie noten bedekken.
Herhalen tot het notenmengsel op is. Afdekken met 4 deegbladeren. Randen glad maken. De bovenkant met de rest van het boter bestrijken
en in de lengte 3 keer insnijden (niet helemaal doorsnijden).
In 30 minuten goudbruin bakken.
Besprenkelen met de afgedekte siroop. Laten afkoelen.
Dan vierkanten of ruiten snijden.
Tip: strooi er wat fijn gemalen pistache noten overheen.
Siroop: alles in een kleine pan doen en roerend aan de kook brengen tot de suiker is opgelost.
10 minuten op een laag pitje laten sudderen zonder te roeren.
Mijn kookverhaal (Ayse (Y))
Ik heb dit recept ooit van een vriendin gekregen.