KookJij

Baklava met noten en chocolade

Een heerlijk baklava met noten en chocolade recept uit de balkan keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 45 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Taarten, gebak & ijs - Gebak
  2. > Nagerechten - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Turkije
Keuken: Balkan
Bron: http://msmedia.infoteur.nl/eten-en-drinken.html
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Baklava met noten en chocolade te bereiden

Je begint met het maken van de siroop, neem een kleine pan en doe daarin alle ingrediënten voor de siroop. breng ze licht aan de kook en roer tot de suiker volledig is opgelost. Laat het mengsel nog een minuutje doorkoken en haal het pannetje dan van het vuur. Het moet helemaal afgekoeld zijn voordat je de siroop kunt gebruiken. Verwarm ondertussen de oven voor op 190°C en ga verder met het maken van de vulling.

Meng in een koffie- of keukenmachine alles behalve het filodeeg, het ei en de boter tot een grof gehakt mengsel. Als je geen keukenmachine hebt zul je dit handmatig klein moeten hakken. Doe het mengsel in een kom en roer het ei er doorheen.Maak de velletjes filodeeg los en leg ze op een plat oppervalkte onder een vochtige doek. Vet de bakvorm in met boter en smelt de rest van de boter in een pannetje. Neem één velletje deeg en bestrijk dit licht met boter, let op dat je de randen extra goed doet. Neem een tweede velletje deeg en leg het bovenop het eerste vel, beboter ook dit velletje deeg weer en ga zo door tot je 8 velletjes op elkaar hebt liggen. Snijd dit stapeltje doormidden en leg ze netjes in de kleine ingevette bakvorm. Verdeel ongeveer de helft van het notenmengsel over het deeg, zorg dat het goed verdeeld is.

Maak nog een stapeltje deeg door net als net 8 velletjes filodeeg beboterd op elkaar te stapelen. Snijd het stapeltje doormidden en leg het netjes in de bakvorm bovenop het notenmengsel. Neem de rest van het notenmengsel en verdeel het over de laag deeg. Beboter de laatste velletjes filodeeg en leg ze over het noten mengsel op elkaar zodat alle hoeken mooi dicht zijn. Snijd met een scherp mes het geheel in vier lange repen, daarna iedere reep nog eens vier keer diagonaal snijden zodat je mooie diamantvormige stukken krijgt. Als je nog boter over hebt kun je deze over de baklava gieten, bak de baklava in zo'n 40 minuten goubruin in het midden van de oven. Giet de siroop over de gebakken baklava en laat em helemaal afkoelen. Rasp eventueel een beetje chocolade over de bovenkant en serveer er een beetje geklopte slagroom bij. Baklava is het lekkerste als ie een nacht op kamertemperatuur heeft staan rusten.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst