Recept
« Terug naar recepten
Balkenbrij
PT180M
Balkenbrij
Een heerlijk balkenbrij recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Marijke Geurts
Bereidingstijd:
180 min
Personen:
nvt personen
Categorieën:
- > Bijgerechten - Overig
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
11
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
marina
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Balkenbrij te bereiden
Kook het vlees in ongeveer 2 liter water met wat zout zeer gaar. Zeef zonodig de bouillon en houdt deze licht aan de kook.
Kruid de vleesbouillon nu met het rommelkruid (circa 4 eetlepels), en met de andere genoemde kruiden naar smaak.
Over smaak valt niet te twisten, maar zorg ervoor dat de bouillon in dit stadium bijhoorlijk pittig smaakt.
Wanneer er straks het boekweitmeel bijkomt, vlakt die de smaak weer af nl. Doe dan het gemalen vlees erbij, breng aan de kook, en vervolgens roert u er het boekweitmeel erdoor.
Zeef deze eventueel eerst. En nu maar roeren, roeren, roeren. Tot.... de lepel in de brijpot staat. En het geheel gaar is.
Spoel intussen stenen of glazen schalen om met water.
Sort daar de gare balkenbrij in en laat deze opstijven.
Snij balkenbrij in plakken van 2-3 centimeter dik en bak deze aan beide kanten in een ongeveer gelijk mengsel van heet reuzel en rundvet tot er een lekker korstje op zit.
Serveer met brood. Eet smakelijk!
Kruid de vleesbouillon nu met het rommelkruid (circa 4 eetlepels), en met de andere genoemde kruiden naar smaak.
Over smaak valt niet te twisten, maar zorg ervoor dat de bouillon in dit stadium bijhoorlijk pittig smaakt.
Wanneer er straks het boekweitmeel bijkomt, vlakt die de smaak weer af nl. Doe dan het gemalen vlees erbij, breng aan de kook, en vervolgens roert u er het boekweitmeel erdoor.
Zeef deze eventueel eerst. En nu maar roeren, roeren, roeren. Tot.... de lepel in de brijpot staat. En het geheel gaar is.
Spoel intussen stenen of glazen schalen om met water.
Sort daar de gare balkenbrij in en laat deze opstijven.
Snij balkenbrij in plakken van 2-3 centimeter dik en bak deze aan beide kanten in een ongeveer gelijk mengsel van heet reuzel en rundvet tot er een lekker korstje op zit.
Serveer met brood. Eet smakelijk!
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
Els zegt:
Dwz.heel langzaam en goed blijven roeren. Met opnieuw opkoken idd wat water erbij.en een beetje bloem in de vorm
Jan Heijnen zegt:
Ik heb hetzelfde probleem. Met opnieuw aan de kook brengen voeg je dan eerst wat water toe? In de vorm: eerst met wat bloem bestrooien om plakken te voorkomen? Groetjes, Jan
Aniet zegt:
Ik weet dat vele er weer naar uit kijken deze heerlijke balkenbrij jaarlijks van me te krijgen....want natuurlijk maak je met zoiets snel teveel...en dan is dit iets geweldigs om mee te delen.
Tevens even een aanvulling...je kunt het ook invriezen, alleen moet je het dan van te voren snijden.. DIKKE PLAKKEN!! en met aluminiumfolie verpakken met een diepvrieszak eromheen.
Dag van te voren uit de diepvries halen en voor het bakken goed droogdeppen met keukenrol want het word wel behoorlijk vochtig, maar smaakt evengoed behoorlijk lekker...
Groetjes en succes en natuurlijk bedankt voor het recept.!!
EEFJE zegt:
els zegt:
Remi zegt:
Als jullie het recept van boven volgen, dan is tussen de "brij" maken en het storten nog een stap vergeten. Het meel is nog namelijk rauw, dat wil zeggen dat je de "brij" met de stijfheid dat er een grote lepel rechtop in blijft staan nog een keer verhit moet worden voordat het gestort moet worden. Let wel op dat je dit vlug moet doen en dat je goed moet blijven doorroeren..
Truus zegt:
Te zacht om te snijden maar wel goed van smaak, iemand een oplossing? b.v.d
els kuijpers zegt:
rmascini zegt:
Overigens maak ik het niet te vet en te cholesterolrijk wil hebben van mager varkensvlees. En dat gaat ook goed!:)
rob.
atje zegt:
at van hoorn [slager]
atvanhoorn zegt:
Dat kan hoor, maar ik doe dat niet. Ik maak daar weer leverworst van dus twee uit 1.
Groeten Atje
JOHN F HEYNEN zegt: