Tips:
Als je wilt testen of het brood gaar is, klop je met je knokkels op het brood. Een helder geluid betekent dat het brood gaar is.
Laat het brood niet te lang rijzen, anders krijg je brood met gaten.
Gist kun je van tevoren mengen met lauwe melk of water, vooral niet te warm!
Gist en zout zijn vijanden, zit er teveel zout in het deeg dan sterft het gist af. Voeg daarom zout als laatste toe, niet bovenop de gist!
Wil je een goudbruine korst? Strijk er dan een mengsel van losgeklopt ei en melk of water over het brood (bestrooi eventueel met sesamzaad of maanzaad).
Recept
« Terug naar recepten
Basisrecept brood
PT120M
Basisrecept brood
Dit de basis, eindeloos mee te variëren
Recept van:
Anna Koudys
Bereidingstijd:
120 min
Personen:
4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
5
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
De Bakzolder
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Basisrecept brood te bereiden
Los de gist op in de melk of het water met een theelepeltje suiker.
Voeg de bloem, zout en eventueel vetstoffen toe en kneed het flink (officieel 20 minuten) tot een soepel deeg. Laat ± 30 minuten rijzen op een warme plek, afgedekt met een vochtige doek. Sla het deeg daarna plat (niet meer kneden) en rol het op. Houdt de grootte van het bakblik in de gaten en houdt de naad van het opgerolde deeg altijd aan de onderkant van het ingevette bakblik,
Deeg in de vorm doen of zelf vormen (tot b.v. een bol) en nogmaals laten rijzen op een warme plek, minuut of 20, afgedekt met een vochtige doek.
Daarna bak je het brood in ± 35 minuten bruin en gaar op ± 225°C.
Maak je kleine broodjes, dan afbakken in ± 20 minuten op 230°C.
Voeg de bloem, zout en eventueel vetstoffen toe en kneed het flink (officieel 20 minuten) tot een soepel deeg. Laat ± 30 minuten rijzen op een warme plek, afgedekt met een vochtige doek. Sla het deeg daarna plat (niet meer kneden) en rol het op. Houdt de grootte van het bakblik in de gaten en houdt de naad van het opgerolde deeg altijd aan de onderkant van het ingevette bakblik,
Deeg in de vorm doen of zelf vormen (tot b.v. een bol) en nogmaals laten rijzen op een warme plek, minuut of 20, afgedekt met een vochtige doek.
Daarna bak je het brood in ± 35 minuten bruin en gaar op ± 225°C.
Maak je kleine broodjes, dan afbakken in ± 20 minuten op 230°C.
Mijn kookverhaal (Anna Koudys)
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
len zegt:
Heb al eens veel meer gist erbij gedaan en ook na het eerste rijzen meteen gebakken. Een brood met een hoogte van 3 cm is het resultaat.
HarryLohr zegt:
Als je een account bij ons hebt of aanmaakt kan je dit aangeven. Hier kan je je dan aanmelden voor de nieuwsbrief en de nieuwe recepten mail.
Guus Scholtens zegt:
Vriendelijke groet Guus.
Remco Baggelaar zegt:
Suzanna zegt:
anita jacobs zegt:
Ik wilde laten weten dat het brood goed gelukt is. Het was heerlijk. Nog een fijne avond gewenst.
Groetjes Anita Jacobs
yvonnehijdra zegt:
:)
Suzanna zegt: