Recept
« Terug naar recepten
Bihun goreng ayam udang
PT45M
Bihun goreng ayam udang
De inspiratie van dit miehoen recept komt uit het "Basiskookboek
Indonesisch" van Francis Kuijk. Ik was in de gelukkige gelegenheid haar te
leren kennen tijdens het kerstdiner-2016-bij-smulweb
Toen er een tijdje geleden dit schitterende kookboek van haar hand
verscheen kon het ook niet anders dan dat ik dit graag aan mijn
verzameling kookboeken wilde toevoegen. Echter het was er nog steeds
niet van gekomen om er iets uit te koken. Iedere keer had ik weer niet de
juiste ingrediënten in huis en dat was deze keer eigenlijk ook weer zo. Ik
heb dus, met hier en daar wat aanpassingen, dit gerecht zo naar eigen
inzicht veranderd en gemaakt. De grootste verschillen zitten in de groenten
die ik heb gebruikt. Zo heb ik de wortels, babymais en diepvrieserwten
vervangen door; shitakes, paprika en lente ui (sorry Francis).
Verder heb ik nog wat aanpassingen gedaan in de hoeveelheden en is het
niet voor 4 personen maar voor 8 personen geworden. Mijn eigen versie
zet ik hier neer om mijn geheugen een steuntje te geven.
Maar uiteindelijk is het basisrecept uit het kookboek en dus gaat alle eer
naar Francis.
Recept van:
Wilmie Willemse
Bereidingstijd:
45 min
Personen:
8 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Indonesie
Keuken:
Oosterse
Bron:
Basiskookboek Indonesisch van Francis Kuijk
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Bihun goreng ayam udang te bereiden
- Kook de mihoen volgens de aanwijzingen op de verpakking. (Hou 1 minuut korter aan, op die manier heeft het nog de ruimte om de sappen van het gerecht in zich op te nemen, zonder klef te worden). Giet de noedels af, zet ze opzij en laat ze nog verder uitlekken.
- Snijd iedere garnaal over de rug in tweeën, zodat je smallere stukjes garnaal hebt. Schenk een dunne laag zonnebloemolie in een wok en bak de stukjes garnaal kort. Breng ze op smaak met peper en zout, schep ze uit de wok en zet ze opzij.
- Schenk nog een beetje olie in de wok en bak hierin de kip bijna gaar. Voeg knoflook, oestersaus, bouillontablet, ketjap manis, ketjap asin, suiker, vissaus, rijstwijn en pezo toe. Roerbak goed.
- Voeg dan eerst de fijngesneden shi-takes en daarna de paprika toe en roerbak nog enkele minuutjes.
- Voeg de mihoen toe (in drie delen) en knip eventueel een paar keer met een schaar in de slierten om ze te verkorten. Dat is makkelijker om alles door elkaar te mengen.
- Voeg als laatste de voorgebakken garnalen en de gesneden lente ui toe en meng nog eens alles goed door elkaar.