Recept
« Terug naar recepten
Bosbessentaart uit Finland
PT90M
Bosbessentaart uit Finland
Een heerlijk bosbessentaart uit finland recept wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Marijke Geurts
Bereidingstijd:
90 min
Personen:
10 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
10
Herkomst:
Onbekend
Bron:
wereldse recepten
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Bosbessentaart uit Finland te bereiden
Zorg er ruimschoots op tijd voor dat alle ingrediënten voor de taartbodem op kamertemperatuur zijn
De eieren kunt u even in warm water doen, opdat het mixen hiermee eenvoudiger wordt
Meng het tarwe- en bakmeel en zeef dit; op deze manier binden ze beter met het eierschuim
Smelt de boter/ margarine
Bedek de bodem van de taartvorm met bakpapier
Smeer de rand van de vorm in met boter en strooi daarover heen paneermeer
(Voor een 8-eieren-taart is 27 cm doorsnede het beste, daarin past 4 liter)
Zet de oven op 160 °C
Mix de eieren en suiker tot schuim
Voeg het tarwemeel en bakpoedermengsel voorzichtig toe, intussen met de hand kloppend (dus geen mixer gebruiken)
Voeg de intussen afgekoelde boter toe
Giet het deeg in de vorm
Zet de vorm in de oven en laat dit op 160 °C ca. 35 minuten staan
(De bodem is gaar als u met de vinger voelt en deze voelt stevig aan en het punt waarop u drukt komt omhoog terug; als uw vingerafdruk te zien blijft in de bodem is deze nog niet klaar)
Laat de bodem afkoelen alvorens deze om te gooien op de ovenplaat (met spijlen)
Laat de vorm nog op de bodem, opdat deze "sappig" blijft; u kunt het geheel voor de nacht opbergen in de koelkast of op een andere koele plaats
II
Kook water en suiker en voeg hieraan de likeur of het citroensap toe
Maak drie lagen van de bodem en maak deze vochtig met een suikervloeistof op een bakkwast
III
Mix de slagroom en de poedersuiker voor het schuim
Doe de bosbessenjam en de bosbessen samen
Verspreid de slagroom op de onderste laag van de bodem en doe er nog bosbessenjam op
Zet de tweede (middelste), vochtige laag hierop en doe hetzelfde als net
Zet de derde (bovenste) laag hier op als een soort deksel
Doe hier een dunne laag slagroom op; het is aan te raden alles een nacht in de koelkast te laten staan voor de smaak
IV
Net voor het serveren: Mix de slagroom en het poedersuiker tot schuim
Spuit de randen van de taart zo rond, dat de bosbessen binnen blijven
Bedek het midden van de bodem met (al dan niet diepvries) bosbessen
Verspreid het gelatine mengsel (1 dl. vocht en 1,5 gelatinepoeder)
of maak een geleimengsel volgens de verpakking:
dus kook 2,5 dl. water en 2 tl. suiker
Doe de geleipoeder in het gekookte water en maak het mengsel weer warm, "vis er evt. schuim uit
Verspreid de afgekoelde gelei over de (diepvries)bosbessen
(Gelei stolt heel snel; stolt het voor het verspreiden, maak dan de gelei gewoon weer warm)
Spuit of verspreid de randen van de taart met slagroom
Versier de taart met de kaars of het marsepein
De eieren kunt u even in warm water doen, opdat het mixen hiermee eenvoudiger wordt
Meng het tarwe- en bakmeel en zeef dit; op deze manier binden ze beter met het eierschuim
Smelt de boter/ margarine
Bedek de bodem van de taartvorm met bakpapier
Smeer de rand van de vorm in met boter en strooi daarover heen paneermeer
(Voor een 8-eieren-taart is 27 cm doorsnede het beste, daarin past 4 liter)
Zet de oven op 160 °C
Mix de eieren en suiker tot schuim
Voeg het tarwemeel en bakpoedermengsel voorzichtig toe, intussen met de hand kloppend (dus geen mixer gebruiken)
Voeg de intussen afgekoelde boter toe
Giet het deeg in de vorm
Zet de vorm in de oven en laat dit op 160 °C ca. 35 minuten staan
(De bodem is gaar als u met de vinger voelt en deze voelt stevig aan en het punt waarop u drukt komt omhoog terug; als uw vingerafdruk te zien blijft in de bodem is deze nog niet klaar)
Laat de bodem afkoelen alvorens deze om te gooien op de ovenplaat (met spijlen)
Laat de vorm nog op de bodem, opdat deze "sappig" blijft; u kunt het geheel voor de nacht opbergen in de koelkast of op een andere koele plaats
II
Kook water en suiker en voeg hieraan de likeur of het citroensap toe
Maak drie lagen van de bodem en maak deze vochtig met een suikervloeistof op een bakkwast
III
Mix de slagroom en de poedersuiker voor het schuim
Doe de bosbessenjam en de bosbessen samen
Verspreid de slagroom op de onderste laag van de bodem en doe er nog bosbessenjam op
Zet de tweede (middelste), vochtige laag hierop en doe hetzelfde als net
Zet de derde (bovenste) laag hier op als een soort deksel
Doe hier een dunne laag slagroom op; het is aan te raden alles een nacht in de koelkast te laten staan voor de smaak
IV
Net voor het serveren: Mix de slagroom en het poedersuiker tot schuim
Spuit de randen van de taart zo rond, dat de bosbessen binnen blijven
Bedek het midden van de bodem met (al dan niet diepvries) bosbessen
Verspreid het gelatine mengsel (1 dl. vocht en 1,5 gelatinepoeder)
of maak een geleimengsel volgens de verpakking:
dus kook 2,5 dl. water en 2 tl. suiker
Doe de geleipoeder in het gekookte water en maak het mengsel weer warm, "vis er evt. schuim uit
Verspreid de afgekoelde gelei over de (diepvries)bosbessen
(Gelei stolt heel snel; stolt het voor het verspreiden, maak dan de gelei gewoon weer warm)
Spuit of verspreid de randen van de taart met slagroom
Versier de taart met de kaars of het marsepein
Jasmijn zegt: