Met deze BOTERROOM worden de cake'jes,gebakjes en taartjes opgeleukt en verfraaid.
Je kunt er dan nog een smaakje aan geven (koffie,chocolade,
aardbeien,enz).
Je kunt ook opsieren met suiker-parels van allerlei kleuren,figuurtjes van fondant,chocolade,(geconfijte) vruchtjes.
Recept
« Terug naar recepten
Boterroom (Voor Gebak)
PT60M
Boterroom (Voor Gebak)
Een heerlijk boterroom (voor gebak) recept uit de belgische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Jan A van der Hoeden
Bereidingstijd:
60 min
Personen:
20 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
8
Herkomst:
Belgie
Keuken:
Belgische
Bron:
Vriend (die is banketbakker)
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Boterroom (Voor Gebak) te bereiden
*Maak een pan met dikke bodem ietsje nat en doe daar in de melk met 300 gram suiker.Voorzichtig verhitten en de suiker laten oplossen en laten koken.
*De vanilla bonen in de lengte doorsnijden en de vanilla eruit schrappen en in de melk doen,evenals de de vanilla omhulsels.
*Dooiers met de rest van de suiker kloppen tot het wittig is en schuimig.
*Verwijder eerst de vanilla omhulsels.
*Doe wat hete melk door het eimengsel en klop er goed door.Herhaal dat nog eens en voeg dan het eimengsel toe aan de hete melk met suiker.
*Zet dit geheel op een plaatje op het vuur en roer-roer-roer.
Het mag absoluut niet koken (Dan krijg je roerei in zoete melk!),maar het moet wel wat indikken.Als je nu een spatel in het mengsel steekt,het er uit haalt en met de vinger een streep haalt door de "custard" ,dan mag de streep niet meteen vol lopen en wegzakken.Dat heet in het banketbakkerstaaltje:"afroeren à la nappe"
*Dan het mengsel van het vuur halen en goed laten afkoelen.Dit heet dan de "koude compositie".
*Doe nu de boter,die zacht is en op kamertemperatuur,in een keukenmachine en klop deze nog smeuiger (= het zogenaamde "crèmen" van de boter).Wanneer de boter voldoende is gecrèmed dan wordt het melk-dooier mengsel bij lopende machine in de boter gegoten met een bescheiden straal.De machine blijft draaien,tot er een fraaie,egale wittige roomachtige substantie verkregen is.
Dit heet - U raadt het al - "boterroom"'.
*De vanilla bonen in de lengte doorsnijden en de vanilla eruit schrappen en in de melk doen,evenals de de vanilla omhulsels.
*Dooiers met de rest van de suiker kloppen tot het wittig is en schuimig.
*Verwijder eerst de vanilla omhulsels.
*Doe wat hete melk door het eimengsel en klop er goed door.Herhaal dat nog eens en voeg dan het eimengsel toe aan de hete melk met suiker.
*Zet dit geheel op een plaatje op het vuur en roer-roer-roer.
Het mag absoluut niet koken (Dan krijg je roerei in zoete melk!),maar het moet wel wat indikken.Als je nu een spatel in het mengsel steekt,het er uit haalt en met de vinger een streep haalt door de "custard" ,dan mag de streep niet meteen vol lopen en wegzakken.Dat heet in het banketbakkerstaaltje:"afroeren à la nappe"
*Dan het mengsel van het vuur halen en goed laten afkoelen.Dit heet dan de "koude compositie".
*Doe nu de boter,die zacht is en op kamertemperatuur,in een keukenmachine en klop deze nog smeuiger (= het zogenaamde "crèmen" van de boter).Wanneer de boter voldoende is gecrèmed dan wordt het melk-dooier mengsel bij lopende machine in de boter gegoten met een bescheiden straal.De machine blijft draaien,tot er een fraaie,egale wittige roomachtige substantie verkregen is.
Dit heet - U raadt het al - "boterroom"'.
Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
bobbie_vc zegt:
deuxchapeaux zegt:
Dank voor de aanvullingen en prettige dag verder.Jan A:)