Recept
« Terug naar recepten
Brabantse balkenbrij
PT120M
Brabantse balkenbrij
Een heerlijk brabantse balkenbrij recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Doriet Janssen
Bereidingstijd:
120 min
Personen:
6 personen
Categorieën:
- > Bijgerechten - Vlees
- > Ontbijt & Lunch - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
2
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
Oma Janssen
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Brabantse balkenbrij te bereiden
Maak een bouillon met het vlees en de kruiden en kook het, tot het zo gaar is dat het van de botten valt. Haal het vlees eruit en ook de hele kruidnagels als je die gebruikt hebt. Snij het vlees mooi klein en voeg het weer toe aan de bouillon, zorg wel dat die aan het kookpunt blijft anders word het boekweitmeel niet gaar. Strooi nu het boekweitmeel onder goed roeren in de bouillon tot het zo dik is dat je er bijna niet meer door kan roeren. Als hij begint te pruttelen net als kookpudding doet, doe je hem in een schaaltje of lege boterkuipjes, druk hem stevig aan en bestrooi de bovenkant met wat boekweitmeel, laat hem goed afkoelen zonder deksel en als hij goed koud is snij je de balkenbrij in dunne plakken en bak hem knapperig in de koekenpan, lekker met roggebrood.
Mijn kookverhaal (Doriet Janssen)
Dit recept heb ik aangepast op mijn schoonmoeders recept, die gebruikte 200 gram gerookt spek i.p.v. vers vlees. Om het zo vers mogelijk te gebruiken pak ik de plakjes in plasticfolie los van elkaar en kun je ze a la minute eruit halen en ik bak ze in bevroren toestand knapperig bruin in wat olie of margarine.
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
Doriet Janssen zegt:
willydelcart zegt:
Toch een vraagje: dat rommelkruid, wat ik terugvond in vele balkenbrij-recepten, wat is dat precies? Ik zag ook wat foto's links en rechts, is balkenbrij wat te vergelijken met bloedworst? Vlaamse bloedpens?
Nu zou ik dat overbekende Nederlandse recept ook wel eens willen proeven, aangezien ik al mijn bouillons (kalf, kip, varken en rund) zelf trek, zou ik er voor een deel ervan wat balkenbrij kunnen maken niet?
Bedankt voor het recept in elk geval :)
http://blog.seniorennet.be/willy_en_mieke/
Doriet Janssen zegt:
Rob zegt:
Donlers brij balken zegt: