Recept
« Terug naar recepten
Brabantse herfststoofpot met varkensvlees donker bier en appel
PT120M
Brabantse herfststoofpot met varkensvlees donker bier en appel
Als het zomerse weer omslaat en herfstig begint te worden krijg ik meteen
trek in een heerlijk geurende stoofpot. Deze keer eens niet van rundvlees
omdat ik nog een stuk varkensfilet had liggen.
De karamelzoete smaak van het donkerbruine trappistenbier (La Trappe)
smaakt niet alleen uitstekend in maar ook bij deze heerlijke stoofpot. De
bruine suiker versterkt de zoete smaak van het bier en de appel maakt het
geheel weer wat frisser door het zuurtje.
Het voordeel van varkensvlees is dat de bereidingstijd een stuk korter is
dan de reguliere stoofpotten van rundvlees. Reken voor deze stoofpot
vanaf het moment dat alles in de pan zit op nog een uur stoven. Je kunt dit
gerecht ook maken met runder riblappen (of zelfs met kip) maar pas dan de
bereidingstijd aan.
Recept van:
Wilmie Willemse
Bereidingstijd:
120 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Regionale
Bron:
Eigen recept
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Brabantse herfststoofpot met varkensvlees donker bier en appel te bereiden
- Verhit de olie met daarin een klont boter in een braadpan met dikke bodem en bak hierin het vlees rondom bruin. Bestrooi met peper en zout.
- Voeg dan eerst de sjalot, dan de appel en vervolgens de paddenstoelen toe en schep tussendoor elke keer alles door elkaar.
- Doe dan de tijm, laurier, bruine suiker, sojasaus en het brood met de mosterd toe.
- Giet het bier erbij en breng het geheel aan de kook, voeg eventueel nog een beetje kokend water toe tot alles onder staat.
- Laat het geheel nog een uur (tot 1 ½ uur) op een klein pitje zachtjes stoven.
- Voeg indien nodig nog water toe om aanbranden te voorkomen.
- Tegen het einde haal je het deksel van de pan en laat je de stoofpot indikken.