KookJij

Brickdeeg gevuld met pittige veldsla

Brickdeeg wordt gemaakt van fijngemalen, gegaard griesmeel en filodeeg van gewone witte bloem. Je kunt het verschil ook heel duidelijk zien: brickdeeg is niet zo compact als filodeeg.
Recept van:
Bereidingstijd: 10 min
Personen: 2 personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Groenten
  2. > Hoofdgerechten - Overig
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Belgie
Keuken: Belgische
Bron: Derbyke & elmo
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Brickdeeg gevuld met pittige veldsla te bereiden

Leg het brickdeeg beboterd in een ronde uitsteekvorm, laat de randen er over hangen. Bak deze 10 min goud geel in voorverwarmde oven op 200 gr .
Bereid ondertussen de veldsla, wassen en licht drogen in een handdoek. Meng deze met de kruiden, de fijn gesneden sjalot en kerstomaat in twee gesneden.
Verwijder voorzichtig de uitsteekvorm, laat afkoelen en vul met de veldsla.

Mijn kookverhaal (Hilde Dumont)

Je kan de veldsla ook mengen met een beetje olijfolie en balsamico azijn.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

derbyke

derbyke zegt:
Amai wouros , dat is een hele boterham die je daar neerpent ...kookliefhebbers veel leesgenot we zijn weer een beetje wijzer geworden ;).
Ik moet wel zeggen in Belgie kun je brickdeeg , filodeeg en bladerdeeg in elk grootwarenhuis kopen .
Wouros toch bedankt voor de leerzame aanvulling .Groetjes van ons 3 :);):p
wouros

wouros zegt:
Ter aanvulling:
Brickdeeg (Tunesië: malsouka)
Doorzichtige deegvelletjes, die zeer moeilijk zelf te maken zijn, maar wel te koop zijn in speciaalwinkels.
Over dit product is veel verwarring en wordt te pas en te onpas gebruikt. Is vergelijkbaar met wontonvellen (China).
Ook wel vergeleken met filodeeg, maar dat is niet terecht.
Filodeeg heeft meer een structuur van bladerdeeg terwijl brickdeeg meer weg heeft van een glad glutendeeg.
Het deeg is in vellen te koop bij een toko.
U kunt het evt. vervangen door vellen filodeeg of wontonvellen. Deze flinterdunne lapjes deeg worden veel in de Chinese keuken gebruikt. In een Chinees kookboek kunt u waarschijnlijk wel een recept vinden hoe u dit zelf moet maken.
Brik of brique(= letterlijk baksteen) deeg wordt gebruikt voor lekkere hartige hapjes uit de Noord-Afrikaanse (m.n. Tunesië) keuken.
Brickdeeg wordt gemaakt van fijngemalen, gegaard griesmeel en filodeeg van gewone witte bloem.
Je kunt het verschil ook heel duidelijk zien: brickdeeg is niet zo compact als filodeeg.
Je gebruikt ze overigens wel min of meer op dezelfde manier.
Houd de vellen deeg die je nog niet gebruikt hebt onder een vochtige theedoek om te voorkomen dat het tere deeg uitdroogt.