Recept
« Terug naar recepten
Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)
PT240M
Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)
Kavarma is een van de meest populaire maaltijden in Bulgarije, die buiten
het land zelf niet zo bekend is. Deze versie is met varkensvlees, dat in
Bulgarije erg populair is, maar kan ook met ander vlees. Pas indien nodig
de bereidingstijd aan.
De basisbereiding is dat eerst het vlees (in de pan) wordt gebakken en dan
in de ovenschaal gaat, daarna hetzelfde met de groenten en als laatste
wordt het stoofvocht toegevoegd.
Dit is ook weer zo'n gerecht dat je het beste in een dubbele hoeveelheid
kunt maken want de tweede dag is het zelfs nog lekkerder. Om toch niet
elke dag hetzelfde te eten heb ik er de tweede dag weer een iets andere
draai aan gegeven.
De eerste dag heb ik het geserveerd met gekookte aardappelen en de
tweede dag heb ik het als "Guvetche" opgewarmd en in een stenen potje
(met deksel) met een plakje feta (Sirene) en een ei erop en dan nog een
kwartiertje in de oven gezet. Lekker voor hierbij is een stuk (Turks) brood.
Recept van:
Wilmie Willemse
Bereidingstijd:
240 min
Personen:
6 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Bulgarije
Keuken:
Europese
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees) te bereiden
- Snij het vlees in blokjes, kruid het met zout en peper en bestrooi het met bloem.
- Verhit 3 el. olie in een pan en bak het op hoog vuur rondom mooi bruin.
- Doe het vlees in een ovenschotel.
- Snipper de uien en snij de prei in stukjes. Bak het in het achtergebleven vet op matig vuur tot het glazig wordt. Doe er het gehakte teentje knoflook bij.
- Snij de paprika's in stukken en de champignons in plakjes. Die mogen er ook bij, samen met het bonenkruid. Laat het nog twee minuutjes al omscheppend staan.
- Haal dan de pan van het vuur, roer het paprikapoeder erdoor en dan meteen de tomaten. Maak ze klein met een mes of houten lepel, doe er het laurierblad bij en giet de inhoud van de pan over het vlees in de ovenschaal.
- Kruid het met zout en peper, giet er wat groentebouillon bij zodat alles net bedekt is, plus twee eetlepels olie.
- Zet het in een koude oven, draai de temperatuur op 100 graden en ga iets anders doen. Na een uur of vier ga je eens kijken hoe het ermee staat. Een uurtje later mag ook. de stoofschotel is goed als het vlees mooi zacht is en het vocht wat is ingekookt tot een dikke, stevige saus.
- Strooi peterselie over de kavarma en serveer met rijst, gekookte aardappelen, aardappelpuree, gebakken aardappeltje of met grof bruinbrood.
- Optioneel: als Guvetche zoals ik het de 2e dag heb gemaakt, met feta en ei erop, serveren in een 1 persoons potje (van aardewerk) met deksel erop.