Recept
« Terug naar recepten
Caramelijs
PT45M
Caramelijs
Een heerlijk caramelijs recept uit de belgische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Bereiding
Hoe Caramelijs te bereiden
Doe de suiker in een steelpan met dikke bodem op een halfhoog afgestelde warmtebron en verwarm deze tot de suiker volledig oplost. Zet de warmtebron hoger en laat de opgeloste suiker pruttelen tot deze een diepe amberkleur ontwikkelt, dat is 154°C op een suikerthermometer. Gebruik een borsteltje om in te vetten, bevochtig deze met een beetje water en maak de opstaande rand van de pan schoon om aanbranden te voorkomen.
2. Als de suiker de gewenste kleur heeft bereikt, schenk dan de room erbij. Het mengsel kan in dit stadium sissen en plakken. Zet het mengsel terug op de warmtebron, stel deze laag af en roer totdat de caramel helemaal in de room is opgelost. Laat afkoelen.
3. Verwarm de melk in een aparte steelpan tot deze kookt. Neem de pan van de warmtebron, schenk de melk langzaam bij de geklopte eidooiers en verwarm deze op een zacht pitje totdat deze zo dik als schenkroom is geworden. Laat de massa volledig afkoelen, roer deze dan door het caramelmengsel. Roer het mengsel in een ijsmachine door, doe het vervolgens over in een diepvriesdoos en bewaar in de vriezer tot het moment van serveren.
2. Als de suiker de gewenste kleur heeft bereikt, schenk dan de room erbij. Het mengsel kan in dit stadium sissen en plakken. Zet het mengsel terug op de warmtebron, stel deze laag af en roer totdat de caramel helemaal in de room is opgelost. Laat afkoelen.
3. Verwarm de melk in een aparte steelpan tot deze kookt. Neem de pan van de warmtebron, schenk de melk langzaam bij de geklopte eidooiers en verwarm deze op een zacht pitje totdat deze zo dik als schenkroom is geworden. Laat de massa volledig afkoelen, roer deze dan door het caramelmengsel. Roer het mengsel in een ijsmachine door, doe het vervolgens over in een diepvriesdoos en bewaar in de vriezer tot het moment van serveren.
haaay zegt: