KookJij

Chile con carne

Een heerlijk chile con carne recept uit de amerikaanse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 90 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Overig
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Mexico
Keuken: Amerikaanse
Bron:
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Chile con carne te bereiden

Laat het vlees in 2 eetl. boter en een behoorlijke scheut olie, samen met 3 versneden Spaanse pepers, 1 ui en 2 teentjes knoflook in 2 - 3 uur garen op een sudderpitje, nadat het vlees eerst is dichtgeschroeid aan beide zijden.
Laat in een koekenpan de stukjes ananas en de in partjes gesneden banaan in 1 eetl. boter zacht bakken, niet te lang, neem van het vuur, schep het uit de pan, laat het uitlekken en doe het dan samen op een schaal om koud te laten worden.
Maak de "salades" klaar, d.w.z. snijd de tomaat in partjes, snijd de komkommer in partjes en scheur de sla in kleine blaadjes - doe ze per onderdeel op een verschillende schaal en besprenkel ze allen met wat olie en uitgeknepen citroen en wat zout en peper naar smaak.
Kook de zwarte bonen gaar in water met wat olie, voeg 2 uien, zout naar smaak, 1 versneden Spaanse peper en 2 versnipperde teentjes knoflook toe gedurende 20 - 30 min. en meng 5 minuten afloop de gekookte mais toe - denk eraan dat alles min of meer gesmoord wordt, dus niet teveel water toevoegen -en giet restantvocht eventueel af - warm serveren.
Bak intussen de in kleine stukjes gesneden paprika's met zout en peper naar smaak in wat olie aan, serveer dit warm.
wat de rijst betreft, kook dit volgens voorschrift, het maakt niet uit of dit droog of enigszins kleverig is, maar laat het verder neutraal - serveer dit ook warm.
op de tafel staat nu het volgende: warme witte rijst, een schaaltje olijven, een schaal gebakken ananas/banaan (kan met een beetje poedersuiker bestrooid worden), het warme paprikamengsel, het warme vleesmengsel, het bonenmengsel, de taco's en de tomaten-, komkommer- en ijsbergsalades.
Schep van alles wat op elk bord - denk eraan dat de salades, ananas/banaan, paprika en rijst verkoelend zijn, veel drinken maakt het vlees en de bonen alsmaar pittiger, dus eet telkens van alles door elkaar: hapje vlees, salade, hapje bonen, ananas/banaan, hapje vlees, paprika, hapje bonen, rijst.
Het is ook leuk en lekker om een mengseltje van dit alles in een taco te doen en deze op te vouwen en heerlijk te eten, pittig en koel wisselt elkaar binnen de taco af.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Liske

Liske zegt:
Heerlijk met al die groenten: ik doe er ook altijd drie of vier paprika's in en de nodige salades erbij. De ananas en banaan laat ik weg omdat ik dat te zoet vind: de rest is geweldig en zeker het proberen waard!!
Gorgen

Gorgen zegt:
hallo ik wil zeggen dat dit niet het echte recept is voor chili con carne ik heb zelf 12 jaar gewoond in mexico en de rest van zuid amerika.
chili con carne word atijd gemaakt met beef maar maakt niet uit welke beef meestal restjesvan de dag van te voren ofzo en veel minder groenten eigenlik alleen maar bonen(zwarte bonen en refried beans of chili beans) en ui ik zal het echte recept er wel eens opzetten
groeten gorgen
bertal

bertal zegt:
Proficiat met je verjaardag:):)
m.v.g Bert Allers
donquixote1

donquixote1 zegt:
Ta Henny, vandaar de nederlandse ongezonde levensstijl, weinig groenten, maar de combinatie is erg goed, probeer maar.
brandaris

brandaris zegt:
nee dit lijkt mijn niet zo lekker te wezen al die groente bij de chile con carne
Yves

Yves zegt:
Geachte

Wel dat is gelezen over geproken en dan moet wel te doen en te proeven zijn en dat zal gedaan worden

Yves Chantal