KookJij

Chimichurri

Dit is een ongekookte rauwe saus voor gegrilled vlees en vis uit Zuid-Amerika.Of het is een "saus" welke wordt gebruikt in Zuid-Amerika om vis in te "koken".Zo'n vis-gerecht ,dat is "gekookt" in een zure saus noemen we dan een "CEVICHE". In plaats van azijn wordt ook vaak het sap gebruikt van limoenen (of citroenen).
Recept van:
Bereidingstijd: 20 min
Personen: 6 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Zuid-Amerika
Keuken: Amerikaanse
Bron: Amerikaanse collega.
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Chimichurri te bereiden

*Maak een goed homogeen mengsel van de olie en de azijn.
*Alle andere ingredienten worden hier goed door heen geklopt en daarna wordt het 24 uur weggezet in de koeling.
*Voor gebruik door elkaar kloppen en ruim gebruiken bij rundvlees gerechten..
Als  men er vis in wil "koken" ,zorg er dan wel voor dat de vis geheel onder staat
*****
CHIMICHURRI II
''''''''''''''''''''''''''''''''''
1).Doe alle ingredienten behalve de olijfolie in de blender en pureer dat mengsel tot een homogene pasta.
2).Voeg dan de olijfolie toe bij een draaiiende motor.
Te bebruiken bij gegriiled vlees - vis - kip

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

ANECDOTE : In de Zuid-Amerikaanse landen wordt bij gegrillde rundvlees heel vaak een dressing gebruikt van olie, azijn met verse kruiden. Door de peper en de lomboks kan het best wel flink pittig zijn. Zo'n pittige saus werd vroeger daar een "curry" genoemd.
De naam is een verbastering van "give me the curry"' en dat is in de loop van de jaren geworden tot "chimichurry" .
***
Een Argentijnse Malbec past hier goed bij.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Hetty

Hetty zegt:
Dit een super lekker recept, dat nog beter is dan bij de Argentijn zelf.Super :p
bametz-saffrie

bametz-saffrie zegt:
Hallo Dorry,
Je kunt deze hoeveelheid wel maken en gebruik wat je in je gezin nodig hebt en de rest vries je in;als je onverwachtte eters krijgt....:D
deuxchapeaux

deuxchapeaux zegt:
Goede morgen Dory,Je kunt het recept ook aanpassen en minder maken.Maar anders zou je het eenh week kunnen bewaren,afgesloten in het donker in de koeling.
Met vr.gr.Jan A:)
Dorry

Dorry zegt:
Hallo Jan, hoe lang kan ik het bewaren want het is best wel een grote hoeveelheid, gr. Dorry