KookJij

DIY: Zelf mosterd maken: basisrecept

Zelf mosterd maken is een simpel karweitje en het is erg fijn voor mensen met een dieet zoals, suikervrij, zoutloos, glutenvrij e.d. omdat je zelf kunt bepalen wat je er wel of niet in stopt.
Recept van:
Bereidingstijd: 10 min
Personen: 1 personen
Categorieën:
  1. > Sauzen & dressings - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Eigen recept
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe DIY: Zelf mosterd maken: basisrecept te bereiden

  1. Meng het mosterdzaad met de vloeistof en de suiker en laat het een nacht in een gesloten pot in de koelkast weken.
  2. Giet het mosterdzaad met de vloeistof in een keukenmachine en voeg peper en zout naar smaak toe.
  3. Draai de machine enkele minuten. Voor grove mosterd korter en voor fijne mosterd langer laten draaien. Kijk zelf even hoe fijn/grof je de mosterd wilt hebben.
  4. Schep de mosterd in een pot en draai de deksel er op. Zet deze tot gebruik in de koelkast. De mosterd wordt mettertijd lekkerder. (Ik had nog een mosterdpot staan, die heb ik afgedekt met keukenfolie, deksel erop en in de koelkast gezet.). Je kunt ook gewoon lege jampotjes o.i.d. gebruiken.

Mijn kookverhaal (Wilmie Willemse)

Basis: geel mosterdzaad, witte wijnazijn en water. meestal op smaak gebracht met een beetje suiker en peper/zout.

Bruin mosterdzaad is pittiger en wordt gebruikt voor bijvoorbeeld Dyon mosterd. Soms wordt ook een combinatie van beide soorten gebruikt. Als je geen bruine mosterdzaadjes hebt kun je de mosterd ook pittig maken met chilipeper.
Soms wordt er ook kurkuma gebruikt om een mooie gele kleur te krijgen.
Verder kunnen er allerlei zoete variaties bedacht worden, bijvoorbeeld door toevoeging van honing, "gewone" suiker, rietsuiker, palmsuiker of andere zoetstof.
Vaak worden er ook kruiden aan toegevoegd zoals: dille, gemberpoeder, korianderpoeder, kaneel, knoflook, cayennepeper, paprikapoeder, komijn, kerrie, rozemarijn, tijm, mierikswortel en zo kun je zelf je eigen mosterd op
smaak brengen.
Ook kan de witte wijnazijn worden vervangen door bijvoorbeeld appelazijn, balsamico azijn, dragonazijn of andere "smaakjes" azijnen. Soms wordt er (droge witte) wijn toegevoegd of zelfs (wit)bier.
Je kunt de mosterd meteen proeven (en eten), maar het beste is om er een of twee weken mee te wachten. De smaak wordt beter als je hem een tijdje laat staan.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst