Ik vond het wiel natuurlijk niet uit en dit recept zal vast gelijkenissen hebben met andere recepten. Die berusten dan op toeval. Altijd kookte ik al uit de losse pols en met de jaren smaakte het steeds beter. Achter dit recept zit dus niet echt een verhaal. Behalve dan dat ik complimenten kreeg voor dit recept en mij realiseerde dat het wellicht een goed idee is om dit te delen met meer mensen.
Ik wil ook nog even kwijt dat ik verplicht was een oorsprong van dit recept te geven maar dat dit geen Portugees gerecht is... Ik mix teveel keukens door elkaar om echt een oorsprong voor mijn gerechten te hebben behalve dan uit mijn hoofd :)
Recept
« Terug naar recepten
Djev's Pirusto (Pittig rundvlees stoofpotje)
PT300M
Djev's Pirusto (Pittig rundvlees stoofpotje)
Een heerlijk djev's pirusto (pittig rundvlees stoofpotje) recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Djev Asnew
Bereidingstijd:
300 min
Personen:
4/5 personen
Categorieën:
- > Hoofdgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
14
Herkomst:
Portugal
Keuken:
Europese
Bron:
Eigen Keuken.
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Djev's Pirusto (Pittig rundvlees stoofpotje) te bereiden
VOORBEREIDING:
Tomaat:
Ontkroon de tomaten en snijd ze doormidden, dan in halve plakjes van ± 3 mm verder snijden.
Knoflook:
Pellen, wassen en klein maken of persen.
Uien:
Pellen, wassen en op dezelfde wijze als de tomaten verder bereiden.
Paprika:
In stukjes snijden van ± 2cm bij 2cm (komt niet zo nauw).
Rundvlees;
Snijd het vlees in 'blokjes' van ongeveer 2½ cm bij 2½ cm
Zet de stoofpan op hoog vuur* en voeg de olijfolie toe.
Wacht tot de olie damp begint te vormen, voeg dan de ui en knoflook toe.
Houdt het vuur hoog en gooi een goeie eetlepel rode wijn toe na 1 minuutje.
Blijf de uien en knoflook omroeren.
Als de ui glazig word voeg dan het rundvlees toe en roer dit om tot dat je geen roze/rauw vlees meer ziet.
Voeg nu de sojasaus toe en wederom goed omroeren.
Nu kunnen alle kruiden erin en dit weer goed mengen.
Voeg dan de paprika en tomaten toe en weer goed mengen.
Houd het vuur nog steeds hoog tot dat het vocht weer kookt. Dan het vuur laag zetten en 4 tot 5 uur laten pruttelen met de deksel op de pan. Zo nu en dan even deksel op tillen doorroeren en proeven!!!!
Zo en nu is het tijd om te genieten van de resterende rode wijn! :)
Vandaar dat ik ook witte wijn schreef bij de ingrediënten... smaak is persoonlijk.
Misschien een tip die overbodig is maar tijdens het koken proef ik me het hemeltje van mijn tong... om 2 redenen... allereerst om het proces te proeven.. de smaak verandert namelijk gedurende de 4-5 uur. Als laatste proef ik dan of ik nog wat kan toevoegen zoals bijv. sambal..... Voeg vooral niets toe tijdens het proces.. want het is mij vaak voorgekomen dat ik dacht dit wordt niks en dan 4/5 uur later smaakte het hemels...
Serveer dit gerecht met rijst en/of aardappel en een frisse komkommersalade.
Ik heb ook een simpele dressing voor komkommersalade die ik later zal toevoegen op deze website.
Eet smakelijk.
Djev
*Note- Met hoog vuur bedoel ik nummer 9 op onze thermische kookplaat. Ik heb hier nog geen vergelijking voor met andere kooktoestellen.
Tomaat:
Ontkroon de tomaten en snijd ze doormidden, dan in halve plakjes van ± 3 mm verder snijden.
Knoflook:
Pellen, wassen en klein maken of persen.
Uien:
Pellen, wassen en op dezelfde wijze als de tomaten verder bereiden.
Paprika:
In stukjes snijden van ± 2cm bij 2cm (komt niet zo nauw).
Rundvlees;
Snijd het vlees in 'blokjes' van ongeveer 2½ cm bij 2½ cm
Zet de stoofpan op hoog vuur* en voeg de olijfolie toe.
Wacht tot de olie damp begint te vormen, voeg dan de ui en knoflook toe.
Houdt het vuur hoog en gooi een goeie eetlepel rode wijn toe na 1 minuutje.
Blijf de uien en knoflook omroeren.
Als de ui glazig word voeg dan het rundvlees toe en roer dit om tot dat je geen roze/rauw vlees meer ziet.
Voeg nu de sojasaus toe en wederom goed omroeren.
Nu kunnen alle kruiden erin en dit weer goed mengen.
Voeg dan de paprika en tomaten toe en weer goed mengen.
Houd het vuur nog steeds hoog tot dat het vocht weer kookt. Dan het vuur laag zetten en 4 tot 5 uur laten pruttelen met de deksel op de pan. Zo nu en dan even deksel op tillen doorroeren en proeven!!!!
Zo en nu is het tijd om te genieten van de resterende rode wijn! :)
Vandaar dat ik ook witte wijn schreef bij de ingrediënten... smaak is persoonlijk.
Misschien een tip die overbodig is maar tijdens het koken proef ik me het hemeltje van mijn tong... om 2 redenen... allereerst om het proces te proeven.. de smaak verandert namelijk gedurende de 4-5 uur. Als laatste proef ik dan of ik nog wat kan toevoegen zoals bijv. sambal..... Voeg vooral niets toe tijdens het proces.. want het is mij vaak voorgekomen dat ik dacht dit wordt niks en dan 4/5 uur later smaakte het hemels...
Serveer dit gerecht met rijst en/of aardappel en een frisse komkommersalade.
Ik heb ook een simpele dressing voor komkommersalade die ik later zal toevoegen op deze website.
Eet smakelijk.
Djev
*Note- Met hoog vuur bedoel ik nummer 9 op onze thermische kookplaat. Ik heb hier nog geen vergelijking voor met andere kooktoestellen.
Mijn kookverhaal (Djev Asnew)
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
martin60 zegt:
annemie1 zegt:
jani1936 zegt:
heb het recept in verkleinde vorm gemaakt, alles half, ik kook op gas hoog vuur is grootste pit vol.
Ik heb alleen geen paprika om pers. reden toegevoegd. Ik kan alleen zeggen na 3 uur pruttelen niks meer toegevoegd maar wel HEERLIJK bedankt Jan (jani1936);)
inekewitte zegt:
gr ineke:(
Jenny zegt:
djev zegt:
@bafke dank je wel.. mondjesmaat zal ik recepten toevoegen.
@Funlobo, ik vond het ook zeer spannend vooral omdat ik nu voor het eerst goed op papier heb gezet hoe en wat...de eetlepel wijn is meer om te voorkomen dat de uien en knoflook aanbranden je kunt hier ook water voor gebruiken..vermoedt dat die ene eetlepel wijn niet veel zal veranderen aan de smaak..
Hartelijk dank allemaal.
jennypiet zegt:
bafke zegt:
Succes met verdere recepten.
Gr.Els
Liske zegt: