Recept
« Terug naar recepten
Gebakken Eendenborst met Bramen en Port Saus
PT75M
Gebakken Eendenborst met Bramen en Port Saus
Een heerlijk gebakken eendenborst met bramen en port saus recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Jan A van der Hoeden
Bereidingstijd:
75 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
Jan A.
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Gebakken Eendenborst met Bramen en Port Saus te bereiden
1).Plet de eendenborsten, zodat ze overal even dik zijn. Leg ze daartoe tussen een paar vellen plastic en sla met de onderzijde van een juspan voorzichtig de filets tot een dikte van ietsje minder dan 2 cm.
2).Maak een ruitjes patroon in het vette vel tot op het vlees. Wrijf de filets dan in met peper en zout en laat ze voorlopig rusten tot gebruik.
3).Verhit in een grote anti-aanbak pan een eetlepel boter en fruit daarin aan de uien en knoflook tot de uien glazig zijn geworden.
4).Voeg dan toe de kippenbouillon, de port en de bramengelei. Roer dat goed door en breng tegen de kook aan.
5).Dan gaat er door de balsamico en de paprikapoeder en de thijm..
6).We laten dit rustig doorsudderen, totdat de saus gaat indikken. Je moet dan rekenen dat zeker de helft van de vloeistof is verdwenen. Houd dan verder warm.
7).We gaan nu de eendenborsten bakken in de hete boter: we leggen de borsten één voor één op de ingesneden velkant en bakken het vet er rustig uit in ongeveer 8 minuten.
8).Op ietsje lager vuur laten we dan de vleeskant van de filets bruinen in ongeveer 5 minuten in de mix van eendenvet en boter.
9).We leggen de borsten op zijn minst in alu folie te rusten gedurende 10 minuten en in die tijd maken we de saus af.
10).We gieten de mix van boter en eendenvet uit de bakpan bij de portsaus en gaan die weer doorwarmen. Roer tot een dikkige homogene vloeibare saus. Klop er eventueel van het vuur af evt. nog wat boter door en doe de bramen er in.
11).We snijden de filets in dunne plakken en verdelen die over de borden. We doen er enkele eetlepels saus over met bramen.
2).Maak een ruitjes patroon in het vette vel tot op het vlees. Wrijf de filets dan in met peper en zout en laat ze voorlopig rusten tot gebruik.
3).Verhit in een grote anti-aanbak pan een eetlepel boter en fruit daarin aan de uien en knoflook tot de uien glazig zijn geworden.
4).Voeg dan toe de kippenbouillon, de port en de bramengelei. Roer dat goed door en breng tegen de kook aan.
5).Dan gaat er door de balsamico en de paprikapoeder en de thijm..
6).We laten dit rustig doorsudderen, totdat de saus gaat indikken. Je moet dan rekenen dat zeker de helft van de vloeistof is verdwenen. Houd dan verder warm.
7).We gaan nu de eendenborsten bakken in de hete boter: we leggen de borsten één voor één op de ingesneden velkant en bakken het vet er rustig uit in ongeveer 8 minuten.
8).Op ietsje lager vuur laten we dan de vleeskant van de filets bruinen in ongeveer 5 minuten in de mix van eendenvet en boter.
9).We leggen de borsten op zijn minst in alu folie te rusten gedurende 10 minuten en in die tijd maken we de saus af.
10).We gieten de mix van boter en eendenvet uit de bakpan bij de portsaus en gaan die weer doorwarmen. Roer tot een dikkige homogene vloeibare saus. Klop er eventueel van het vuur af evt. nog wat boter door en doe de bramen er in.
11).We snijden de filets in dunne plakken en verdelen die over de borden. We doen er enkele eetlepels saus over met bramen.
Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)
Geef hierbij aardappelpurée en een groente, bv lof, boontjes, wortel-doperwten, schorseneren, enz.