Recept
« Terug naar recepten
Gegratineerde aardperen met zuurkool
PT30M
Gegratineerde aardperen met zuurkool
Een heerlijk gegratineerde aardperen met zuurkool recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Marijke Geurts
Bereidingstijd:
30 min
Personen:
2 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
5
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
Odin recepten
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Gegratineerde aardperen met zuurkool te bereiden
Aardperen schoonboenen en in plakjes snijden.
In een pan met een dikke bodem de aardperen in ongeveer 1 cm water, 10 minuten gaar koken.
Let op dat er een klein beetje water in de plan blijft, zo nodig iets toevoegen of teveel afgieten.
Zuurkool op de aardperen leggen.
De blaadjes tijm van de takjes plukken en over de zuurkool strooien.
Walnoten kraken, pellen en in kleine stukjes breken.
De noten op de zuurkool leggen.
Brie in dunne plakjes snijden en daarmee het geheel afdekken.
Op een vlamverdeler of laag vuur de zuurkool warm laten worden en de kaas laten smelten.
Lekker met rijst.
Aardperen zijn te vervangen door pastinaak.
Tip
Zuurkool is een melkzure groente.
Het gistingsproces heeft de rauwe kool lichter verteerbaar gemaakt.
Hierbij zijn alle vitaminen en mineralen behouden gebleven.
Zuurkool bevordert de opname van ijzer en stimuleert de werking van de darmen.
(Lang) koken vermindert deze goede eigenschappen.
Rauwe zuurkool smaakt heerlijk in een salade of op brood.
Tip
Aardpeer wordt ook wel Topinamboer genoemd.
Aardpeer is een zonnebloemsoort.
Wanneer je deze knolletjes in de grond stopt, bloeien er in de zomer kleine zonnebloemen.
Aardperen kun je zowel rauw als gestoofd eten.
In een pan met een dikke bodem de aardperen in ongeveer 1 cm water, 10 minuten gaar koken.
Let op dat er een klein beetje water in de plan blijft, zo nodig iets toevoegen of teveel afgieten.
Zuurkool op de aardperen leggen.
De blaadjes tijm van de takjes plukken en over de zuurkool strooien.
Walnoten kraken, pellen en in kleine stukjes breken.
De noten op de zuurkool leggen.
Brie in dunne plakjes snijden en daarmee het geheel afdekken.
Op een vlamverdeler of laag vuur de zuurkool warm laten worden en de kaas laten smelten.
Lekker met rijst.
Aardperen zijn te vervangen door pastinaak.
Tip
Zuurkool is een melkzure groente.
Het gistingsproces heeft de rauwe kool lichter verteerbaar gemaakt.
Hierbij zijn alle vitaminen en mineralen behouden gebleven.
Zuurkool bevordert de opname van ijzer en stimuleert de werking van de darmen.
(Lang) koken vermindert deze goede eigenschappen.
Rauwe zuurkool smaakt heerlijk in een salade of op brood.
Tip
Aardpeer wordt ook wel Topinamboer genoemd.
Aardpeer is een zonnebloemsoort.
Wanneer je deze knolletjes in de grond stopt, bloeien er in de zomer kleine zonnebloemen.
Aardperen kun je zowel rauw als gestoofd eten.
cc boudewijns zegt:
We kunnen de hele winter topinamboer oogsten, dus jouw recept vond ik omdat ik op jacht was naar wat nieuwe impulsen. Bedankt!
Christina (voorheen de Kaste)