De Trafasie kun je in potjes kopen in de toko, maar ook AH heeft ze meestal . Er zijn verschillende merken, ik heb die van Faja Lobi gebruikt. (zie 2de foto). De Trafasie kun je ook gebruiken om bijv. jus een pittiger smaak te geven. Trafasie is een versbereide roerbakmix, dus die voor Bami of Nasi nemen.
FOTO: De gehaktballen zie je onderaan, je ziet dat ze goed donker zijn.
Ik heb het opgediend met gebakken gekruide rijst met doppertjes, seroendeng, gebakken uitjes, gebakken sjalotjes, gebakken knoflook, sambal, Curaçaose pika( soort sambal) en gegrilde maïskolven.
Recept
« Terug naar recepten
Gehaktballen Trafasie (Surinaams)
PT50M
Gehaktballen Trafasie (Surinaams)
Een heerlijk gehaktballen trafasie (surinaams) recept uit de surinaamse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Flavia Vasco de Sousa
Bereidingstijd:
50 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
- > Hoofdgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
1
Herkomst:
Suriname
Keuken:
Surinaamse
Bron:
Surinaams eten.nl
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Gehaktballen Trafasie (Surinaams) te bereiden
De gehaktballen worden steviger als je ze enkele uurtjes laat opstijven in de koelkast. Deze tijd is niet meegerekend.
Het gehakt mengen met 4 eetlepels Bami of Nasi Trafasie en uisnippers en 1 ei en zoveel paneermeel dat je nodig vindt.
Beter eerst een klein beetje paneermeel. Is het gehakt te nat, dan meer paneermeel erbij, maar niet té droog maken.
Zout en peper is niet nodig, de trafasie is pittig genoeg.
Het mengsel goed kneden zodat alles goed gemengd is. Draai er dan ballen van. Voor de stevigheid en om ze makkelijker te bakken, kun je ze, onder plastic folie, in de koelkast leggen tot gebruik.
Verhit de bakboter in een braadpan en bak hierin de gehaktballen rondom mooi bruin.
Voeg dan 2 à 3 eetlepels trafasie toe en heet water. Je kunt 100 à 150 ml water nemen, maar je kunt ook met een beetje beginnen en dan, indien nodig, meer toevoegen.
Zo nu en dan de ballen omdraaien en kijken of je nog heet water erbij moet doen.
Met het deksel schuin op de pan de gehaktballen rustig laten garen, ongeveer 30 à 40 minuten.
Door de trafasie zullen de ballen goed donker worden.
Het gehakt mengen met 4 eetlepels Bami of Nasi Trafasie en uisnippers en 1 ei en zoveel paneermeel dat je nodig vindt.
Beter eerst een klein beetje paneermeel. Is het gehakt te nat, dan meer paneermeel erbij, maar niet té droog maken.
Zout en peper is niet nodig, de trafasie is pittig genoeg.
Het mengsel goed kneden zodat alles goed gemengd is. Draai er dan ballen van. Voor de stevigheid en om ze makkelijker te bakken, kun je ze, onder plastic folie, in de koelkast leggen tot gebruik.
Verhit de bakboter in een braadpan en bak hierin de gehaktballen rondom mooi bruin.
Voeg dan 2 à 3 eetlepels trafasie toe en heet water. Je kunt 100 à 150 ml water nemen, maar je kunt ook met een beetje beginnen en dan, indien nodig, meer toevoegen.
Zo nu en dan de ballen omdraaien en kijken of je nog heet water erbij moet doen.
Met het deksel schuin op de pan de gehaktballen rustig laten garen, ongeveer 30 à 40 minuten.
Door de trafasie zullen de ballen goed donker worden.
Mijn kookverhaal (Flavia Vasco de Sousa)
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
Flavia Vasco de Sousa zegt:
We hebben een AH Large, maar ook die heeft niet alles van Faja Lobi, jammer genoeg. Te weinig klanten ervoor, denk ik. Ik koop de produkten die ik niet kan vinden bij een grote toko, maar van een ander merk.
Gerda zegt:
Flavia Vasco de Sousa zegt:
Ik krijg de pot alleen niet gedraaid, bij mij op de filmrol stond ie goed. En 2x verstuurd? Tja, lang niet op Kookjij geweest.
Anna Koudys zegt: