KookJij

Goulash maaltijdsoep

Een heerlijk goulash maaltijdsoep recept uit de balkan keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Vlees
  2. > Soepen - met Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Hongarije
Keuken: Balkan
Bron: Hongaarse reminicensies aan ex-tante-Mitzi
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Goulash maaltijdsoep te bereiden

1. Bak het vlees bruin in een platte bakpan zonder antikleeflaag. Voeg er de grofgesneden ui en sjalot bij en helemaal op het einde de grofgesneden look. Gebruik voldoende vetstof (bakboter, of mix van boter met olie). Laat op het eind ook een eetlepel paprikapoeder meebakken.
2. Snijd de paprika en de wortels in grove stukken. Verwarm een kookpot en smelt er een weinig vetstof in. Bak de beide groenten daarin lichtjes voor. Voeg er twee eetlepels paprikapoeder, zout en peper aan toe.
3. Doe de inhoud van de braadpan dan bij de kookpot. Blus de pan met ruim water en een goede scheut runds- of kalfsfond (in poedervorm ca 2 goedgevulde koffielepels toevoegen). Roer het aanbaksel los en laat even inkoken. Giet dit ook bij de kookpot. Voeg water toe tot alle vlees en groenten goed onder staan. (Denk aan de aardappelen die er nog bijmoeten!)
4. Voeg er de paprikatapenade bij. Roer om en laat alles heel zachtjes gaar koken (ca. 35 tot 45 minuten). Roer regelmatig.
5. Voeg er dan de aardappelen (in blokjes gesneden) aan toe. Strooi er nog wat zout bij. Laat koken tot ook die zacht zijn. Voeg desnoods nog wat water toe. Breng verder op smaak met wat zout, peper, een vleugje cayennepeper, extra paprikapoeder en/of tapenade.
6. Zet de hete kookpot op tafel en serveer in diepe borden. Doe een stevige schep zure room in elke bord. Geef er bruin boerenbrood of Frans brood bij. Jó étvágyat... smakelijk!

Mijn kookverhaal (Willy Delcart)

Ik heb het recept 4,5 zelfs 6 maal aangepast aan de huidige ingredienten en kookmethodes. Pas nu is het zoals het hoort.
Wie graag pikant eet, gaat zijn paprika- en tapenadegang.
De tweede dag zijn smaak en textuur pas 120 %! Derhalve: 2 dagen van eten!

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

petra

petra zegt:
Lekker.
cbeyls

cbeyls zegt:
mijn goulash is aan het sudderen.. het recept -gekregen van mijn buurvrouw, is ongeveer dat. ZIj gebruikt 'goulashkruiden' die je kan kopen op de markt in Nederland. Mmmm
willydelcart

willydelcart zegt:
Dag Peter,
Ik heb je reactie per ongeluk verwijderd.
Bepaalde merken verkopen in supermarkten ook goede kalfsfond in poeder, die is zeer lekker voor stoofpotten en vleessausen. Toch eens even zoeken. En ja, je kan er een extra bouillonblokje bijvoegen, dat is een beetje naar smaak.
De tapenades kan je misschien vinden in de oosterse afdelingen van de supermarkt. Maar wat extra paprika kan het gemis ook oplossen. 't is vooral proeven. Ikzelf heb het liefst niet al te pikant. Bedankt voor je reactie en... proberen maar. ;)
Peter

Peter zegt:
Hallo Willy, lijkt me een lekker en niet zo ingewikkeld gerecht om te maken. Ipv de fond kun je toch ook een bouillontablet toevoegen of zie ik dat verkeerd? En hier in Friesland is paprikatapenade waarschijnlijk moeilijk verkrijgbaar. wat meer paprikapoeder cq paprika's erbij doen?
Groet, Peter
annemie

annemie zegt:
Hoi Willy,
Ben al jaren aan het experimenteren voor het perfecte goulashsoeprecept. Dat van jou klinkt goed en ga het binnenkort maken. Laat je mijn bevindingen nog wel weten.
Groet Annemie:):)