KookJij

Griekse baklava

Een heerlijk griekse baklava recept uit de balkan keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 45 min
Personen: 20 personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Overig
  2. > Kinderen - Traktatie
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Griekenland
Keuken: Balkan
Bron: oetker.nl
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Griekse baklava te bereiden

Verwarm de oven. Haal de bladerdeegplakjes met een mes van elkaar en laat ze ca. 10 minuten ontdooien. Verwijder de folie. Hak de helft van de walnoten grof. Maal de rest van de walnoten en de amandelen fijn in de keukenmachine of met de staafmixer. Meng alle noten door elkaar.

Smelt de boter zonder deze bruin te laten worden. Bestrijk de cakevorm met gesmolten boter. Bestuif het werkvlak met wat bloem en rol een plakje bladerdeeg tot een dun lapje ter grootte van de vorm. Leg de deeglap in de vorm en strijk er 1 el gesmolten boter over. Doe hetzelfde met een tweede lapje. Strijk daar ook weer boter overheen. Verdeel ¼ deel van de noten erover. Ga door totdat de bovenste laag bestaat uit de laatste twee deeglapjes. Giet de rest van de gesmolten boter erover.

Zet de cakevorm iets onder het midden in de oven en bak het gerecht goudbruin en gaar. Maak de siroop door de citroen te persen en het sap te mengen met de honing en de Vanillesuiker. Verwarm dit zachtjes tot een dunne vloeibare siroop. Giet de siroop over de warme baklava. Laat dit enkele uren staan, zodat alles goed kan intrekken. Snijd de baklava in de vorm in plakken of blokjes.


Oventemperatuur en baktijd:
Elektrische oven: 210°C
Heteluchtoven: 190°C
Baktijd: ca. 45 minuten

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

jaapb

jaapb zegt:
Probeer eens met amandelen ipv walnoten:?
punkygirl86

punkygirl86 zegt:
Klinkt goed :D.
Ik ga dit recept zeker proberen!:p