Recept
« Terug naar recepten
Kerstrol
PT45M
Kerstrol
Een heerlijk kerstrol recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Marijke Geurts
Bereidingstijd:
45 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
7
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Kerstrol te bereiden
Doe de Danish blue in een kom en prak hem met een vork fijn.
Voeg de verse kaas toe en prak die door de Danish blue, ga door tot er een smeuïge massa ontstaan is.
Pel de eieren. Snijd ze in een diep bord in stukken en prak ze daarna met een vork fijn tot het eiwit zo klein is als rijstkorrels.
Doe de bieslook, de fijngeprakte eieren, het zout en de peper bij het kaasmengsel en meng alles goed door elkaar.
Proef en voeg zo nodig nog wat zout of peper toe. Tip: Het mengsel mag lekker hartig zijn, door de 'peterselie-korst' wordt het geheel nog wat flauwer van smaak.
Het peterselie-mengsel:
Hak de walnoten en snijd de (1/4) paprika in kleine stukjes (beide zo groot als rijstkorrels).
Meng de peterselie met de stukjes paprika en walnoten.
Pak - om de maat te bepalen - de schaal (of het bord) waar de kerstrol later op geserveerd gaat worden.
Leg een stuk plastik huishoudfolie op het werkblad dat circa 20 - 25 centimeter langer is dan de schaal.
Spreid het peterselie-mengsel uit op de plastik huishoudfolie. Laat - rondom, langs de buitenkant - circa 10 centimeter folie vrij.
Maak van het kaas-ei mengsel een 'ruwe' dikke worst op het peterselie-mengsel, zo lang als de kerstrol moet worden. Tip: Gebruik hiervoor twee eetlepels en leg dikke klodders kaas / ei mengsel tegen elkaar aan. Strijk die ruwweg glad, 't hoeft niet netjes te worden, mooi egaal wordt het straks van zelf door het rollen.
Pak de huishoudfolie - afwisselend - aan de ene en dan weer aan de andere zijkant van de ei/kaas-worst vast en en rol de worst heen en weer tot hij met het peterselie-mengsel bedekt is. Verplaats het peterseliemengsel als het nodig is om eventuele, nog kale plekken te bedekken.
Plak peterselie-mengsel aan de uiteinden van de kerstrol.
Vouw de folie dicht en breng de kerstrol netjes in vorm (controleer de lengte).
Leg de kerstrol - ten minste 1 uur - in de koelkast. Tip: Serveer 'm koud, meteen uit de koelkast.
Voeg de verse kaas toe en prak die door de Danish blue, ga door tot er een smeuïge massa ontstaan is.
Pel de eieren. Snijd ze in een diep bord in stukken en prak ze daarna met een vork fijn tot het eiwit zo klein is als rijstkorrels.
Doe de bieslook, de fijngeprakte eieren, het zout en de peper bij het kaasmengsel en meng alles goed door elkaar.
Proef en voeg zo nodig nog wat zout of peper toe. Tip: Het mengsel mag lekker hartig zijn, door de 'peterselie-korst' wordt het geheel nog wat flauwer van smaak.
Het peterselie-mengsel:
Hak de walnoten en snijd de (1/4) paprika in kleine stukjes (beide zo groot als rijstkorrels).
Meng de peterselie met de stukjes paprika en walnoten.
Pak - om de maat te bepalen - de schaal (of het bord) waar de kerstrol later op geserveerd gaat worden.
Leg een stuk plastik huishoudfolie op het werkblad dat circa 20 - 25 centimeter langer is dan de schaal.
Spreid het peterselie-mengsel uit op de plastik huishoudfolie. Laat - rondom, langs de buitenkant - circa 10 centimeter folie vrij.
Maak van het kaas-ei mengsel een 'ruwe' dikke worst op het peterselie-mengsel, zo lang als de kerstrol moet worden. Tip: Gebruik hiervoor twee eetlepels en leg dikke klodders kaas / ei mengsel tegen elkaar aan. Strijk die ruwweg glad, 't hoeft niet netjes te worden, mooi egaal wordt het straks van zelf door het rollen.
Pak de huishoudfolie - afwisselend - aan de ene en dan weer aan de andere zijkant van de ei/kaas-worst vast en en rol de worst heen en weer tot hij met het peterselie-mengsel bedekt is. Verplaats het peterseliemengsel als het nodig is om eventuele, nog kale plekken te bedekken.
Plak peterselie-mengsel aan de uiteinden van de kerstrol.
Vouw de folie dicht en breng de kerstrol netjes in vorm (controleer de lengte).
Leg de kerstrol - ten minste 1 uur - in de koelkast. Tip: Serveer 'm koud, meteen uit de koelkast.
Marij van Loon-Huppertz zegt: