Serveer met witte rijst en bv een komkommer/tomatensalade.
Geef er een rode wijn bij of een rosé wijn.
*Gedroogde limoenen/citroenen te koop bij Iraanse toko op de Rozengracht (56) te Amsterdam.
Recept
« Terug naar recepten
Khoresh Ghaimeh Sabzi
PT215M
Khoresh Ghaimeh Sabzi
Een heerlijk khoresh ghaimeh sabzi recept uit de wereldkeuken keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Jan A van der Hoeden
Bereidingstijd:
215 min
Personen:
8 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Iran
Keuken:
Wereldkeuken
Bron:
Kennissen uit het Midden Oosten
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Khoresh Ghaimeh Sabzi te bereiden
1).De spliterwten, die een nacht over hebben staan te weken, afgieten en nog eens goed afspoelen en uit laten lekken.
2).De saffraan heeft tenminste 10 minuten staan te weken in heet water.
3),De gedroogde limoenen (of citroenen)* zijn ingeprikt met een mes.
4).De piment korrels zijn met zout en peper fijngewreven in een vijzel.
5).Fruit de uien en knoflook aan in een beetje olie in een apart klein bakpannetje samen met de piment, kaneel peper en zout.
6).Fruit het vlees aan in de pan met dikke bodem tot het goudkleurig is geworden.
7).Voeg uien en knoflook toe bij het vlees en roer goed door.
8).Giet een 1/2 liter warme bouillon bij het vlees en doe dan de aardappels en de spliterwten er bij.
9).Roer goed door en voeg de gedroogde (en ingeprikte) limoenen toe.
10).Voeg nu zoveel bouillon tot het geheel voor ongeveer 2/3de deel is ondergedompeld. Breng aan de kook.
11).Doe het deksel op de pan, zet het vuur zo laag mogelijk en laat de inhoud van de pan 3 uur pruttelen.
12).Na 2 1/2 uur de gepelde tomaten in brunoise toevoegen en doorgaan met pruttelen en gesloten deksel.
13).Haal na 3 uur pruttelen de gedroogde limoenen uit de stoof en laat nog even nadampen op het vuur.
14 Laat het gerecht de juiste consistentie krijgen (te dun->nog even verder inkoken, te dik->bouillon er bij gieten om te verdunnen).
2).De saffraan heeft tenminste 10 minuten staan te weken in heet water.
3),De gedroogde limoenen (of citroenen)* zijn ingeprikt met een mes.
4).De piment korrels zijn met zout en peper fijngewreven in een vijzel.
5).Fruit de uien en knoflook aan in een beetje olie in een apart klein bakpannetje samen met de piment, kaneel peper en zout.
6).Fruit het vlees aan in de pan met dikke bodem tot het goudkleurig is geworden.
7).Voeg uien en knoflook toe bij het vlees en roer goed door.
8).Giet een 1/2 liter warme bouillon bij het vlees en doe dan de aardappels en de spliterwten er bij.
9).Roer goed door en voeg de gedroogde (en ingeprikte) limoenen toe.
10).Voeg nu zoveel bouillon tot het geheel voor ongeveer 2/3de deel is ondergedompeld. Breng aan de kook.
11).Doe het deksel op de pan, zet het vuur zo laag mogelijk en laat de inhoud van de pan 3 uur pruttelen.
12).Na 2 1/2 uur de gepelde tomaten in brunoise toevoegen en doorgaan met pruttelen en gesloten deksel.
13).Haal na 3 uur pruttelen de gedroogde limoenen uit de stoof en laat nog even nadampen op het vuur.
14 Laat het gerecht de juiste consistentie krijgen (te dun->nog even verder inkoken, te dik->bouillon er bij gieten om te verdunnen).