KookJij

Kip Adobo

Adobo / Adobar / Inadobo = Slaat op een kooktechniek uit de Spaans sprekende landen. Het houdt in dat het ongekookte voedsel eerst wordt gemarineerd (adobo=marineer) in azijn met smaakstoffen zoals zout (of ketjap of Nam Pla), gedroogde oregano. Om tweeerlei redenen : om het product meer smaak te geven en om het product langer te kunnen bewaren. Later gaf het meer aan de wijze waarop de bereiding van het product had plaats gevonden. Met andere woorden : Kip Adobo is dus kip, gemarineerd in azijn met smaakstoffen en daarna gegaard, zoals dat op die speciale plaats normaliter gebeurde.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Gevogelte
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Filipijnen
Keuken: Oosterse
Bron: Familie
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Kip Adobo te bereiden

  1. In een pan welke bestand is tegen hete zuren, een marinade maken van de azijn, de ketjap, de knoflook, de salam en de peperkorrels.
  2. Leg in die pan (of pannen) de kippendijen met vel naar beneden en breng dat aan de kook.
  3. Dan deksel er op en vuur lager en de dijen 20 minuten laten sudderen.
  4. De dijen keren en nog eens 15 minuten latten sudderen met deksel op de pan.
  5. Dan deksel er af en vervolgens op heet vuur het proces afmaken : zo nu en dan de dijen keren, zo nu en dan de hete saus over de dijen scheppend, de aanwezige marinade voor 2/3-de laten wegkoken tot een dikkige saus. Gef er witte rijst bij.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

Drink hierbij thee, bier of een pittige rose-wijn. Eventueel zal een lichte, jonge rode wijn ook wel kunnen
***************
NB: In plaats van de Ketjap Benteng is het misschien raadzaam een zoutarme sojasaus te gebruiken. Immers bij het inkoken van de saus, zal die behoorlijk "brem" zijn bij gebruik van de gewone ketjap.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Jan A van der  Hoeden

Jan A van der Hoeden zegt:
Tanja,
Ja , het marineren gebeurt tijdens het verhitten / kookproces.
Ketjap manis Benteng is de normale ketjap manis.
Jan A.
Tanja Hermens

Tanja Hermens zegt:
Leuk dat je de achtergrond van deze techniek erbij schrijft :-)
Ik begrijp uit je recept dat het marineren tijdens het koken gebeurt en niet ervoor. Heb ik dit goed begrepen? En kan ik dit maken met "gewone"ketjap manis of bederf ik je recept dan?