KookJij

Kip vallée d’auge (Normandisch hoofdgerecht)

Een heerlijk kip vallée d’auge (normandisch hoofdgerecht) recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 120 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Gevogelte
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Frankrijk
Keuken: Europese
Bron: Franse klassieke keuken
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Kip vallée d’auge (Normandisch hoofdgerecht) te bereiden

1. Snijd de kip in 4 of 8 stukken. Verwijder de overtollige stukken vet. Laat de stukken aan alle zijden bruinbakken in de pot (cocotte).
2. Snijd de sjalot, de wortel en de prei in kleine brunoise (mirepoix). Laat deze wat mee stoven met de stukken kip.
3. Flambeer het geheel met een glas calvados en bevochtig met de droge cider.
4. Voeg het bouquet garni toe (laurier, tijm, peterseliestengels). Laat alles een klein uur zachtjes stoven onder deksel. (Of onder deksel in de oven op 150°C.) Overgiet het vlees van tijd tot tijd.
5. Maak de champignons schoon. Snijd ze in 4. Bak ze in boter goed bruin op een hevig vuur. Voeg ze bij de kip.
6. Laat alles nog zeker 15 minuten verder stoven. Klop nu de eigelen los in de room. Haal de kip uit de pot, verwijder de champignons met een schuimspaan. Houd dit warm. Bind de kippensaus met de room en het eigeel. Kruid bij indien nodig.
7. Serveer de kip met de champignons en de saus. Geef er frietjes, puree, kroketjes, ... bij.

Mijn kookverhaal (Willy Delcart)

Het is al een hele tijd geleden dat ik nog wat online plaatste. Koken kwam wat op de achtergrond omdat ons beider gezondheid het echt even liet afweten. We hebben beiden heel erg veel geluk gehad en hemelse bijstand. Nu kan koken weer...
En komt er af en toe weer wat op...
http://blog.seniorennet.be/willy_en_mieke/

Dit gerecht is GEEN vakantiegerecht, hoewel het rechtstreeks wortelt in Normandië en hoewel we toch enkele weken in Z-Frankrijk hebben doorgebracht.
U zal verbaasd opkijken van de smaak!
Hoeft het gezegd dat de kwaliteit van de kip een overgrote rol speelt. Batterij-kipje kopen = batterij-smaakje hebben.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

derbyke

derbyke zegt:
Graag gedaan, inderdaad elk huisje heeft zijn kruisje.
Toch fijn om te horen dat alles nu inorde is de sterkste overwinnen ;)Groetjes Hilde Kookjij
willydelcart

willydelcart zegt:
Bedankt voor de fijne verwelkoming. Elk huisje heeft zijn kruisje, dit waren twee grote kruisen om dragen. Maar Mieke en ik zijn toch superblij het net gehaald te hebben. Ik bespaar jullie de heel lange voorgeschiedenis die begon in 1961. Dit is per slot een kooksite en geen geschiedenissite. :D
derbyke

derbyke zegt:
Inderdaad, fijn je terug te zien op Kookjij met je heerlijke gerechten.De gezondheid staat op de eerste plaats, eind goed al goed.Kijken uit naar de volgende recepten. Groetjes van ons 3tjes :);):p
Anna

Anna zegt:
Fijn je weer te zien op KookJij, Willy. Ook om te lezen dat het na een periode van minder goede gezondheid het weer de betere kant op gaat.:D
Dit lijkt mij een over-heerlijk gerechtje!

Groetjes,
Anna.
KookJij.