Drink hierbij retsina wijn (= wijn die verharst is).
Verder zullen bijna alle wijnen hierbij passen.
Recept
« Terug naar recepten
Kiymali Sarma (Met Gehakt Gevulde Wijnbladeren)
PT240M
Kiymali Sarma (Met Gehakt Gevulde Wijnbladeren)
Kiymali = gehakt en sarma = gerolde druivenbladeren. Dus gehakt in druivenbladeren gerold. Dus net zoiets als de Griekse Dolmadakia en de Roemeense "sarmale".
Recept van:
Jan A van der Hoeden
Bereidingstijd:
240 min
Personen:
12 personen
Categorieën:
- > Voorgerechten - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Turkije
Keuken:
Mediterrane
Bron:
Mevrouw Yildrin
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Kiymali Sarma (Met Gehakt Gevulde Wijnbladeren) te bereiden
- Maak een gehaktmengsel van de gehakt, olie, uien, knoflook, munt, peterselie, peper, kaneel en zout. De rijst wordt zorgvuldig door dit mengsel gemengd, zodat de rijst evenredig is verdeeld.
- Vouw de druivenbladeren open en spoel ze met koud water.
- Leg het brede deel van het blad naar je toe met de nerven naar binnen.
- Verdeel het gehaktmengsel in zoveel delen als er bladeren zijn. (rond de 40)
- Vul een blad onderaan met het gehakt, sla de zijbladen naar binnen en rol het blad op van je af. Leg altijd met de losse flap naar beneden, zodat het rolletje niet open kan gaan.
- Leg in een grote ovenvaste kom op de bodem een paar wijnbladen. Leg daarop de eerste lag rolletjes met de losse flap naar onder. Leg op de laag rolletjes weer een laagje lege druivenbladeren en daarop weer de volgende laag rolletjes totdat de rolletjes op zijn.
- Besprenkel dan de bovenkant met met het citroensap en vul de ovenschotel dan voorzichtig met de kippenbouillon tot het geheel net onderstaat.
- Zet het geheel in de oven op 150 graden Celsius tot het kookpunt is bereikt. Dan de oven op 100 graden zetten en een uur laten sudderen.
- Haal de schaal uit de oven en laat de rolletjes afkoelen in de bouillon.