Met (rode) pasta of gebakken aardappelen
Ook een Griekse salade past hier uitstekend bij.
Recept
« Terug naar recepten
Kleftiko (specialiteit uit Cyprus)
PT180M
Kleftiko (specialiteit uit Cyprus)
Dit is een recept met een roerige achtergrond.
Vroeger leefden er in de bergen van Griekenland en Cyprus rovers (Kleftes). Ze werden gevreesd omdat ze vlees (schapen en geiten) stalen.
Het gestolen vlees werd bereid in een goed verstopte en ingegraven kleioven.
De kleioven moest urenlang en soms zelfs dagenlang afgedicht zijn voordat het "Kleftiko" vlees gaar was.
De bereidingswijze is nog altijd hetzelfde. Je ziet dan ook overal in Cyprus de kleiovens staan alleen nu staan ze boven en niet meer onder de grond.
De meest bekende Kleftiko is van lamsvlees maar ook geitenvlees en rundsvlees worden gebruikt en soms zelf kip.
Omdat ik thuis geen kleioven heb staan heb ik het gewoon in de oven gemaakt. Gebruik wel een afgedekte schaal om het vlees goed sappig te houden.
Recept van:
Wilmie Willemse
Bereidingstijd:
180 min
Personen:
5 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Griekenland
Keuken:
Europese
Bron:
Eigen recept
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Kleftiko (specialiteit uit Cyprus) te bereiden
- Lamsbout aanbraden in olijfolie.
- Citroensap, oregano, tijm, laurier toevoegen, peper & zout toevoegen.
- Als het vlees rondom een mooi bruin kleurtje heeft kan het in de voorverwarmde oven (+/- 3 uur) op 180 graden