TIP: De Bumbu die de basis is voor meer Balinese gerechten, kun je al eerder maken, in een grotere hoeveelheid. Houd deze goed in de koelkast of voor wat langere tijd, geproportioneerd, in de vriezer.
https://www.kookjij.nl/recepten/base-genep-bali-balinese-basis-bumbu-van-de-balinese-kookles
Recept
« Terug naar recepten
Lawar Bali (van de kookles)
PT30M
Lawar Bali (van de kookles)
Dit typisch Balinese gerecht wordt meestal geserveerd tijdens ceremonies.
Letterlijk vertaald betekent 'lawar' 'dun gesneden'. Het wordt vaak
geserveerd met andere feestelijke gerechten zoals bijvoorbeeld Babi Guling
(speenvarken) maar bij een alledaagse Ajam Kari (kip kerrie) of saté is het
net zo goed heerlijk.
Ik heb tijdens de kookles op Bali deze vegetarische variant gemaakt
maar het wordt vaak ook met kip of varkensvlees gemaakt.
Omdat ik geen verse kokosnoot voorhanden had heb ik het met
kokossnippers gemaakt die ik een tijdje in kokoscrème (santen) met een
beetje water wat zachter heb laten worden.
Echte Balinezen zullen misschien hun neus ophalen voor dit recept maar
hier in Nederland moet je soms inventief zijn en roeien met de riemen die je
hebt. Mooi staaltje creatief koken dus weer.
Recept van:
Wilmie Willemse
Bereidingstijd:
30 min
Personen:
6 personen
Categorieën:
- > Bijgerechten - Salades
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Indonesie
Keuken:
Oosterse
Bron:
Jambangan Bali Cooking Class (zelf vertaald, gemaakt en gefotografeerd.)
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Lawar Bali (van de kookles) te bereiden
- Rasp de verse kokosnoot. Als je de droge vorm gebruikt voeg je de kokoscrème en een beetje water toe, schept alles goed door elkaar zodat de kokos wat zacht kan worden.
- Haal de eindjes van de sperzieboontjes af en snijd ze in stukjes van ½ cm. Blancheer ze 2 minuten en laat ze uitlekken.
- Giet kokend water over de taugé en laat uitlekken.
- Schil de wortel en rasp ze met een grove rasp.
- Doe de kokosnoot, boontjes, taugé en wortel in een grote schaal en voeg de base genep, palmsuiker, uitjes en zout toe en meng alles goed door elkaar. Traditioneel mag dit met de handen gebeuren.
- Pers de limoen uit over het geheel en meng alles goed door elkaar.